Schimbări majore! Opt milioane de români, vizaţi de modificări importante la pensii!

0

Opt milioane de români au parte de schimbări importante la pensii, în urma unor modificări făcute de Guvern la finalul anului trecut. Daniel Apostol, directorul de comunicare al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat recent că este vorba despre toți cei care participă la sistemul de pensii private, unde au apărut patru modificări importante.

CITEȘTE ȘI: DOLIU ÎN TELEVIZIUNE! O CUNOSCUTĂ VEDETĂ-MOARTE FULGERĂTOARE LA DOAR 39 ANI!

Concret, se elimină comisionul pe contribuţia participantului la pensie, rămânând doar cel de administrare şi creşte gradul de control asupra administratorilor şi politicilor de investire în scopul protejării oamenilor şi banilor. De asemenea, suntschimbări importante și la modalitatea de intrare în posesie a moştenirii banilor.

E vorba de patru modificări importante le vedem noi pentru cei aproape 8.000.000 de participanți la pensiile administrate privat, respectiv la pilonul 2.

  • În primul rând, forma de intrare în posesie a moștenirii. Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat, dacă trăiesc situația nefericită ca părinții lor să decedeze înainte de a se naște dreptul la pensionare, au acum posibilitatea de a încasa activul deținut de respectivul părinte într-o plată unică sau în tranșe, la latitudinea fiecăruia.

Până în 24 decembrie 2022, nu puteau să intre în posesia activului moștenit, trebuiau doar să își transfere acest activ în propriul cont de pensie privată, urmând să intre în posesia lui dacă ajungeau la rândul lor la vârsta de pensionare.

  • O a doua modificare importantă pe care am adus-o este faptul că îi scutim pe cei care participă la sistemul de pensii private de plata unui comision de administrare.

De fapt, din sumele pe care ei le aduc drept contribuție la pilonul 2, lună de lună, administratorii fondurilor de pensii își întregeau veniturile și prin acest comision pe simpla contribuție. Am redus acest comision doar la comisionul de administrare, care este legat strict de activitatea de administrare a fondurilor de pensii și de performanțele acestora.

  • Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acestuia, dacă este revizuibil sau nerevizuibil.
  • De asemenea, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de trei ani, astfel încât să fie considerat activul bani pierduți, cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând”, a explicat recent Daniel Apostol, directorul de comunicare al ASF.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata