Schimbări majore pentru milioane de români! Se modifică legea pensiilor! „Trebuie reparat acest sistem!”

Noua lege a pensiilor ar trebui sa fie adoptată de Parlament în perioada următoare și să vină cu mai multe modificări. Ministrul Mincii a anunțat recent o formulă nouă de calcul dar și faptul că românii care au nevoie de vechime în muncă mai pot cumpăra vechimea până în august 2023, apoi legislația nu mai permite acest lucru.

Se discută despre cum o să arate cotizația minimă pentru pensionare. În acest moment este în vigoare o vechime de 15 ani, însă este luată în calcul și un minim de cotizație de 10 ani. Se ia în calcul însă și varianta modificării punctului de calcul, astfel încât să nu mai existe o inechitate la acest capitol iar pensiile să poată fi calculate într-un mod în care oamenii să nu mai fie nemulțumiți. Proiectul va mai avea și alte modificări care ar urma să fie făcute în Parlament in momentul în care propunerea va fi discutată în comisii și în plen.

„Noi acum suntem în derularea contractului de asistență tehnică cu banca mondială, am stabilit un consiliu tripartit între Ministerul Muncii, banca mondială și Comisia Europeană și lucrăm permanent în această echipă, consultându-ne permanent. Am organizat întâlniri și cu partenerii sociali pentru că îmi doresc ca noi, opoziția de atunci, de la scrierea PNRR-ului, dar și societatea civilă și partenerii sociali care au fost excluși de la scrierea PNRR, măcar la reformele din PNRR să fim parteneri loiali cu toții, onești și să ne asigurăm că atunci când înfăptuim o reformă o înfăptuim în binele și în folosul cetățeanului român.

Ceea ce vreau să spun și să asigurăm împreună cetățenii este că vom face o lege și nu vom renunța la principiul legii 127 și vom îmbunătății legea 127 chiar dacă se va chema altfel, va avea alt număr, dar principiul din lege și anume rezolvarea inechităților din România, din sistemul de pensii, trebuie să primeze. Noi, în România, am avut trei acte normative de bază. Legea 3, Legea 19 și Legea 263, dar la aceste acte normative de bază au fost intervenții multiple și pe parcursul implementării acelor modificări, acelor intervenții, s-au creat inechități în sistem de-a lungul anilor. Și atunci trebuie reparat acest sistem și să ajungem la aceeași contribuție, aceeași pensie, pentru că asta este normalitatea.”, a declarat recent Marius Budăi.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.