Scumpiri uriașe la gaze și combustibili! Cine primește ajutor din partea statului?

0

Consumatorii vulnerabili, adică persoanele care, din cauza sănătății, vârstei ori a veniturilor mici, nu-și pot acoperi necesarul minim de energie, pot primi de la stat o serie de ajutoare. Printre altele, persoanele cu venituri mici pot primi, de-a lungul întregului an, așadar, nu doar în sezonul rece, un ajutor pentru consumul de gaze, curent electric, lemne sau alți combustibili.

Astfel, potrivit Legii 226/2021, pe lângă ajutorul de încălzire, ce poate fi primit doar în sezonul rece, persoanele vulnerabile pot primi și un ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului, numit supliment pentru energie.

Acest sprijin financiar se acordă lunar, pe parcursul întregului an, în plus față de ajutorul pentru încălzire, și are valori diferite în funcție de sursele energiei utilizate:

  • 30 de lei pentru consumul de energie electrică;
  • 20 de lei pentru consumul de combustibili solizi şi petrolieri;
  • 10 de lei pentru consumul de gaze naturale şi energie termică.

Atunci când singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 de lei/ lună, potrivit Legii 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

La suplimentul pentru energie au dreptul toți cei care au un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 de lei/ persoană, în cazul familiei, și de 2.053 de lei, în cazul persoanei singure. Pentru solicitarea suplimentului pentru energie, familiile şi persoanele singure trebuie să depună la primăria de care aparțin o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă componenţa familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata