Scurta istorie a jocului de loto

0

In ziua de astazi jucatorii pasionati de loto pot participa la cele mai mari loterii din lume datorita platformelor de pe internet. Totusi pana a se ajunge in acest punct a fost cale lunga, conceptul jocului de loto fiind prezent inca din cele mai vechi timpuri.

Te-ai gandit vreodata cum au aparut loteriile, cine le-a inventat si cum au evoluat ele pe parcursul timpului? Istoria jocului de loto este una foarte interesanta, iar in randurile ce urmeaza iti voi prezenta cateva informatii in legatura cu acest aspect.

Care sunt originile jocului de loto?

Specialistii considera ca jocul de loto isi are originile in China Antica, acolo unde, in jurul anului 200 i.Hr. a fost introdus primul joc Keno. Astfel de loterii exista chiar si in ziua de astazi pe internet, una dintre cele mai populare fiind Loto Polonia Keno.

In trecut fondurile stranse prin participarea jucatorilor la loto erau folosite pentru a finanta diferite proiecte de stat. De exemplu, Marele Zid Chinezesc, dar si alte structuri de aparare din China au fost construite tocmai din veniturile generate de jocurile de loto.

De asemenea, profiturile generate de loterii au fost utilizate in timpul domniei lui Augustus Cezar pentru reconstructia Romei. In secolul 18, Benjamin Franklin a finantat prin banii loteriilor crearea de tunuri si alte arme folosite in timpul Razboiului de Independenta.

Exista chiar si in ziua de astazi astfel de loterii care genereaza bani ce ulterior sunt investiti in lucrari de stat sau in diferite scopuri umanitare.

Cuvantul “loto” se crede ca provine din termenul italian “lotto”, care inseamna soarta sau destin, insa in acelasi timp si olandezii isi atribuie acest cuvant cu exact acelasi sens.

Chiar daca majoritatea articolelor sustin ca prima loterie a avut loc in timpul Dinastiei Hun din China, totusi in Vechiul Testament se poate citi despre momentul in care Moise a folosit o loterie pentru a acorda terenuri la vest de raul Iordan. Oricum ar fi, e clar ca jocul de loto are o istorie indelungata, care porneste inca din cele mai vechi timpuri.

Cele mai importante momente in istoria jocului de loto

Iata in lista de mai jos cateva dintre cele mai interesante momente ce au legatura cu jocul de loto in istorie:

 • 100 i.Hr. – in China Antica jocul era denumit “jocul porumbelului alb”, fiind o versiune de Keno. Pasarile erau folosite pentru a trimite rezultatele extragerilor in satele indepartate.
 • 1446 – a avut loc unul dintre primele jocuri de loto din Europa. Vaduva pictorului Jan Van Eyck a organizat o tombola pentru a imparti picturile sotului ei.
 • 1465 – in regiunea de coasta din Nord-Vestul Europei se organizau loterii pentru a sustine constructia fortificatiilor, capelelor, dar si pentru a ajuta oamenii saraci.
 • 1539 – din lipsa de fonduri, dar si pentru ca oamenii cheltuiau bani participand la loterii straine, regele Francisc I al Frantei a autorizat crearea unei loterii nationale.
 • 1567 – regina Elisabeta I a infiintat prima loterie de stat engleza, premiile fiind bani, farfurii si tapiserii. In anul 1569 chiar regina Elisabeta I a extras bilele castigatoare.
 • 1614 – este anul in care a fost creat primul joc de loto in Germania, extragerea avand loc la Hamburg.
 • 1655 – primul joc de tip loto din America le propunea jucatorilor sa ghiceasca numarul de biblii vandute in New York.
 • 1726 – a fost infiintata loteria olandeza, care in prezent este cea mai veche loterie care inca functioneaza.
 • 1790-1860 – in America, fondurile loteriilor au contribuit la ridicarea a 50 de colegii, 300 de scoli si 200 de biserici. Universitati de renume, precum Harvard, Yale, Princeton sau Columbia au fost finantate de loterii.
 • 1817 – in Canada de Jos era introdusa o lege prin care se interzicea orice forma a jocului de loto.
 • 1820-1878 – in aceasta perioada coruptia in ceea ce priveste loteriile private era foarte raspandita. Unele dintre aceste loterii au acordat mai putine premii decat au promis, in timp ce altele nu au acordat niciun premiu. In consecinta, in 1820 in New York au fost interzise loteriile, iar pana in 1878 toate statele din America de Nord, cu exceptia Louisiana au adoptat aceasta masura.
 • 1969 – Codul Penal al Canadei a fost modificat, iar jocurile de noroc au fost legalizate. Aceasta a permis provinciilor sa organizeze loterii, atat timp cat incasarile s-au indreptat catre organizatii caritabile sau religioase.
 • 1973 – biletele la loterii au sustinut financiar Jocurile Olimpice de la Montreal din anul 1976, incasarile din jocul de loto fiind de peste 500 de milioane de dolari.
 • 1999 – 37 de state din America, inclusiv Districtul Columbia aveau propriile jocuri de loterie.
 • 2000 – a fost castigat cel mai mare premiu jackpot loto din istorie. Acesta valora 363 de milioane de dolari si a fost impartit intre doi castigatori, din Michigan si Illinois.
 • 2012 – se lanseaza EuroJackpot, iar in acelasi an premiul pentru cel mai mare castig la loto este depasit la Mega Millions, cu 656 milioane de dolari impartit intre 3 castigatori norocosi.
 • 2016 – loteria Powerball din Statele Unite ofera cel mai mare castig la loto, de 1,58 miliarde de dolari, care a fost impartit intre 3 jucatori.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata