Se modifică vârsta până la care un șofer are dreptul să conducă? Proiectul UE!

0

Încă din 2016, în România s-a încercat introducerea unui prag de vârstă de 70 de ani. Parlamentul României a analizat un proiect de lege care impunea persoanelor trecute de această vârstă să efectueze anual un control medical care, dacă nu era trecut, persoanele în cauză rămâneau fără permis. Proiectul de lege nu a fost promulgat.

CITEȘTE ȘI: PREMIERĂ! ANGAJAT AL PRIMĂRIEI PITEȘTI ȘI UN DEZVOLTATOR IMOBILIAR RISCĂ ANI GREI DE ÎNCHISOARE! BLOC CONSTRUIT ILEGAL!

În 2023, Uniunea Europeană a început alte dezbateri. Astfel, valabilitatea permiselor de conducere ar urma să fie crescută la 15 ani. Iar în cazul persoanelor de peste 70 de ani – limitată la 5 ani. Aprobarea acestei propuneri la nivel european este posibil să mai dureze câțiva ani, iar implementarea în România, alți ani. Ceea ce înseamnă că nu există o vârstă maximă până la care un șofer are dreptul să conducă. La expirarea perioadei de valabilitate, acesta va fi preschimbat de unitățile de poliție. Nu mai trebuie susținut un nou examen, dar va fi nevoie de o adeverință medicală. Pentru a obține această adeverință, pentru preschimbarea permisului, șoferul trebuie să efectueze o serie de controale medicale.

Investigațiile medicale pentru reînnoirea permisului auto sunt: medicină internă, pneumologie,ortopedie și traumatologie, neurologie, psihiatrie, ORL, oftalmologie. Fișa medicală se eliberează în dublu exemplar, însoțită de o adeverință de la medicul de familie, care confirmă că posesorul permisului nu suferă de boli cronice. Dacă oricare dintre medicii care efectuează un consult constată că respectivul șofer are o afecțiune care îi poate afecta abilitățile de conducere, poate sesiza Poliția. Iar în urma unor investigații de specialitate, pe care șoferul va fi obligat să le facă, dacă se constată că, într-adevăr, nu mai este apt din punct de vedere fizic sau mental să conducă un vehicul, îi poate fi anulat permisul auto.

„În anul 2022, la nivel național, au fost retrase medical 1.183 de permise de conducere”, se arată într-un răspuns transmis de IGPR redacției ProMotor. Conform legii, orice medic poate sesiza poliția cu privire la un pacient, care deține permis auto, dacă are suspiciunea că acesta nu mai este apt să conducă un vehicul.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News sau pe Tik Tok

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata