Se schimbă legea pensiilor! Ce modificări vor fi aduse?

Legea pensiilor urmează să fie modificată, astfel că au fost făcute nişte calcule despre cum va arăta pensia unui român cu vechime minimă, în contextul în care după 1 septembrie 2023 nu va mai putea fi cumpărată vechimea în muncă.

Acum, legislaţia pentru ieşirea la pensie stipulează o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii, însă este luată în calcul şi varianta din legea 127, conform căreia este necesar un minim de cotizaţie de 10 ani, şi 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Asta ar însemna că ar putea fi schimbată şi perioada minimă de cotizare de la 15 ani la 10 ani.

Astfel că, persoanele care au muncit 10 ani sau peste 10 ani ar avea o pensie egală cu 40% din salariul minim brut pe ţară la momentul ieşirii la pensie, adică circa 1.020 de lei în prezent, şi ar creşte cu 1% pentru fiecare an de cotizare până la 15 ani, astfel încât să ajungă pentru 11 ani la 41% din salariul minim brut, pentru 12 ani la 42% din salariul minim brut.

Cei care au cotizat 15 ani vor primi o pensie egală cu 45% din salariul minim brut pe ţară de la momentul pensionării. Asta ar însemna 1.020 de lei din 2.550 de lei cât este salariul minim brut în prezent, respectiv 1.147 de lei. De asemenea, pentru fiecare an muncit după cei 10 ani vechime, se mai adăuga un procent de 1% până la vechimea de 15 ani. În prezent, sunt discuţii pe acest subiect în coaliţia de guvernare.

Cel cu pensia mică trebuie să îl ajungă pe cel cu pensia mare

„Principiul trebuie să fie ca cel cu pensia mai mică să ajungă pe cel care are pensia mai mare, dar la contribuţii similare. Procesul de recalculare este în derulare. Principiul trebuie să fie rezolvarea inechităţilor din sistem. 2023 poate fi un an în care putem începe să rezolvăm inechităţile din sietem.”, a declarat recent ministrul Muncii, Marius Budăi.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.