Șefa ITM Argeș-anunț important pentru angajatori: „Un nou model cadru al contractului individual de muncă, obligatoriu de astăzi”

0

Astăzi a apărut în Monitorul Oficial, noul model cadru al contractului individual de muncă, ceea ce înseamnă că poate fi utilizat pentru încheierea noilor contracte. Cu ocazia intrării în vigoare a noului model, cel folosit în ultimii ani este abrogat și-și încetează astfel aplicabilitatea, angajatorii nemaiputând să se raporteze la acesta de azi înainte.

„În Monitorul Oficial nr.1180/09.12.2022 a fost publicat Ordinul M.M.S.S.  nr.2171 din 25 noiembrie 2022 privind aprobarea noului model cadru al contractului individual de muncă, obligativitatea  implementării acestuia fiind de îndată. Modelul cadru poate fi descărcat în format editabil de pe site-ul Inspecției Muncii, de la rubrica  Noutăți: https://www.inspectiamuncii.ro/”, a anunțat Anița Neacșu, inspectorul șef al ITM Argeș.

Noutăți în noul model al contractului individual de muncă

Printre principalele elemente noi regăsim precizarea expresă că „fișa postului” este anexă a CIM și, chiar dacă și anterior fișa postului trebuia prevăzută în cuprinsul contractului, pentru claritate și conformare, acum este evidentă obligația de a-i înmâna salariatului, odată cu un exemplar al contractului individual, documentul din care reiese fără echivoc care sunt sarcinile și atribuțiile postului pe care îl ocupă și sunt specifice acestuia.

De asemenea, pentru că relația de muncă presupune acest raport de subordonare, iar angajatorul, prin reprezentanții săi, poate da și ordine și dispoziții salariatului, acesta are obligația de a le executa, însă numai în măsura în care sunt legale. Faptul că aceste aspecte sunt acum prevăzute mai clar nu schimbă fundamental dinamica relației de muncă și nici nu putem discuta despre drepturi în plus, ci mai mult despre claritate și transparență.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata