Șefa ITM Argeș avertizează: „Este obligatoriu!” Amenzi drastice!

0

Șefa ITM Argeș avertizează: „Este obligatoriu!” Amenzi drastice!

ANUNȚ IMPORTANT!!! OBLIGATIVITATEA COMUNICĂRII INCIDENTULUI PERICULOS! Având în vedere evenimentele/incidentele periculoase care au avut loc în ultima perioadă, ca urmare a efectului termic al curentului electric, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș informează asupra următoarelor obligații ale angajatorilor:

CITEȘTE ȘI: IMAGINI EXCLUSIVE CU ARGEȘ MALL! LUCRĂRILE SUNT FOARTE AVANSATE!

Evenimentul este definit ca fiind accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă ori în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune, conform prevederilor art.5, lit.f din Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătatea  în muncă, cu  modificările şi completările ulterioare.

 Totodată, potrivit dispozițiilor art.5, lit.o din actul normativ anterior menționat,   incidentul periculos este evenimentul identificabil, cum ar fi explozia, incendiul, avaria, accidentul tehnic, emisiile majore de noxe, rezultat din disfuncționalitatea unei activități sau a unui echipament de muncă sau/și din comportamentul neadecvat al factorului uman care nu a afectat lucrătorii, dar ar fi fost posibil să aibă asemenea urmări și/sau a cauzat ori ar fi fost posibil să producă pagube materiale.

 Orice eveniment, aşa cum este definit mai sus, va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.

<LLNK810000040522000001>Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, după cum urmează:

  •  inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f, din Legea nr.319/2006 privind securitatea și sănătate în muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
  • asiguratorului, potrivit <LLNK 12002   346 10 201   0 18>Legii nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
  • organelor de urmărire penală, după caz.

Constituie contravenție şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei  necomunicarea de îndată a oricărui eveniment.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata