Senatorul Dănuț Bica cere urgentarea adoptării noului Cod al Amenajării Teritoriului, Construcțiilor și Urbanismului!

0

Dănuț Bica, senator PNL de Argeș, a cerut urgentarea adoptării noului Cod al Amenajării Teritoriului, Construcțiilor și Urbanismului pentru actualizarea la zi a legislației și pentru a stopa dezordinea urbanistică. Demnitarul liberal susține că din cauza neactualizării Regulamentului general de urbanism, dar și a legislației în vigoare, haosul urbanistic se amplifică de la an la an, iar instanțele judecătorești sunt sufocate din cauza numeroaselor procese care au ca obiect încălcarea sau interpretarea greșită a legislației în domeniu.

Există peste 20 de reglementări specifice care sunt valabile în prezent, unele nemaifiind actualizate de aproape 25 de ani

„Acest obiectiv este deosebit de important, în condițiile în care nenumăratele acte normative pe această temă care sunt în vigoare în România creează confuzii și dificultăți în implementare. Astfel, există peste 20 de reglementări specifice (legi, ordonanțe, hotărâri sau ordine) care sunt valabile în prezent, unele nemaifiind actualizate de aproape 25 de ani, iar Regulamentul general de urbanism datează din data de 27 iunie 1996. Din acest motiv, dezordinea urbanistică se amplifică constant, de la un an la altul, iar instanțele de judecată sunt asaltate cu numeroase cazuri de încălcare sau de interpretare eronată a legislației în domeniu.

În acest context, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a elaborat și pus în dezbatere publică Proiectul de lege privind aprobarea Codului Amenajării Teritoriului, Construcțiilor și Urbanismului (CATUC). Scopul declarat al noului Cod este de a organiza întreaga legislație din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor într-un singur act normativ care să răspundă necesitaților de digitalizare, de simplificare a procedurilor pentru obținerea avizelor și autorizațiilor, precum și de responsabilitate profesională, adaptate la realitățile din prezent” a declarat senatorul Dănuț Bica.

În acest context, senatorul PNL de Argeș, Dănuț Bica, i-a solicitat ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, să îi răspundă la următoarele întrebări:

  1. Care este data până la care Proiectul de lege privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi adoptat de Guvern și transmis Parlamentului pentru dezbatere și aprobare?
  2. Când estimați că va deveni operațională Platforma Digitală Națională, interconectată cu Registrul național al construcțiilor, pe care se vor încărca toate documentațiile planurilor urbanistice generale și care va constitui o importantă bază de date și un suport pentru autorități la emiterea certificatelor de urbanism, a acordurilor unice și autorizațiilor de construire?

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata