Senatorul Dănuț Bica – semnal de alarmă înainte de primele ninsori! „Trebuie evitate situațiile create în anii precedenți!”

0

Amânarea lansării licitațiilor pentru deszăpezire va duce la cheltuirea nejustificată a banilor publici este semnalul lansat de Dănuț Bica, senator PNL de Argeș. Demnitarul liberal este de părere că procedurile ar trebui urgentate dat fiind faptul că sezonul ninsorilor se apropie și ar putea genera dificultăți în trafic, dar și că licitațiile ar trebui lansate cât mai curând astfel încât autoritățile locale și naționale să nu fie luate prin surprindere ca în anii precedenți.

„Chiar dacă vremea este încă deosebit de caldă pentru această perioadă, mai sunt puține zile până la debutul anotimpului rece, iar în unele regiumi ale țării, în special în zonele montane, căderea primelor ninsori s-ar putea să genereze din nou dificultăți la deplasarea autovehiculelor pe drumurile publice.

În acest context, consider că trebuie evitate situațiile create în anii precedenți, când apariția zăpezii înainte de finalizarea procedurilor legale de achiziție a serviciilor de deszăpezire a determinat autoritățile contractante să renunțe la atribuirea acestora prin intermediul licitațiilor publice și, invocând starea de urgență să apeleze, cu riscul cheltuirii nejustificate a banului public, la metoda încredințării lucrărilor respective prin negociere directă” a declarat senatorul Dănuț Bica.

În aceste condiții, demnitarul argeșean a dresat o serie de întrebări ministrului Transporturilor și Infrastructurii Sorin Grindeanu prin care a cerut să i se comunice câți bani au fost alocați în acest an, care este stadiul acordurilor cadru pentru contractele de deszăpezire, dar și care este situația stocurilor și a utilajelor CNAIR.

„Prin urmare, având în vedere că, dacă în privința drumurilor  de rang inferior (județene și comunale) competența încheierii contractelor de deszăpezire apartiține autoritățile publice locale, în ceea ce privește asigurarea circulației în bune condiții pe drumurile naționale, europene și pe autostrăzi această responsabilitate revine Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, prin Compania Națională a Infrastructurii Rutiere S.A. (C.N.A.I.R. S.A.), vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care este valoarea bugetului alocat pentru achiziționarea serviciilor de deszăpezire a drumurilor naționale și europene de pe teritoriul județului Argeș și a tronsonului București – Pitești al Autostrăzii A1 în iarna 2022-2023?
  2. Care este stadiul încheierii acordurilor-cadru și contractelor subsecvente aferente activității de deszăpezirepe timpul iernii 2022-2023 pentru drumurile naționale și europene ce traversează județul Argeș, precum și pentru tronsonul București – Pitești al Autostrăzii A1?
  3. În ce situație se găsesc stocurile de materiale antiderapante și dotarea bazelor C.N.A.I.R. S.A. cu utilajele funcționale necesare pentru realizarea activității respective?”

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata