Senatorul Dănuț Bica susține finanțarea europeană pentru digitalizarea administrațiilor locale!

Dănuț Bica, senator PNL Argeș, consideră că România are o șansă unică în perioada următoare pentru digitalizarea administrației publice locale din fonduri europene nerambursabile. „În varianta Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care a fost aprobată de Comisia Europeană pentru România a fost inclusă și o componentă foarte apreciată de către autoritățile administrației publice locale, aceasta vizând posibilitatea finanțării din fondurile europene nerambursabile a unor programe destinate informatizării și digitalizării serviciilor publice furnizate de primării și consilii județene.”

Birocrația, statul la cozi pentru plata taxelor și impozitelor, trecerea succesivă pe la mai multe ghișee pentru rezolvarea unei singure probleme, atitudinea, uneori neplăcută a funcționarilor publici ar putea deveni amintire în contextul în care primăriile și consiliile județene ar întocmi proiecte și ar primi finanțare europeană. Senatorul Bica i-a cerut ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ioan Marcel Boloș, date concrete care să îi ajute pe primari în scrierea proiectelor astfel încât să se obțină finanțări cât mai mari și investiții cât mai complexe.

„Având în vedere această oportunitate istorică pe care o are țara noastră pentru a realiza transformări sistemice la nivelul administrației publice locale, care să aibă drept efect facilitarea relațiilor dintre cetățeni și autoritățile publice și reducerea semnificativă a birocrației, vă solicit următoarele precizări:

  1. Care este valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru finanțarea programelor de digitalizare a administrației publice locale din România?
  2. Când preconizați că vor fi lansate primele apeluri pentru proiecte și când considerați că administrațiile locale vor putea să depună documentațiile pentru finanțare?
  3. Care va fi valoarea maximă a finanțării pe care o poate solicita fiecare unitate administrativ teritorială și ce categorii de programe de digitalizare vor fi prioritare?”

Potrivit răspunsului primit de la ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ioan Marcel Boloș, valoarea fondurilor europene disponibile pentru digitalizarea administrativă este de 21.9 milioane euro iar startul pentru primele proiecte finanțate va fi lansat la finalul anului 2022.

Biroul Parlamentar al senatorului Dănuț Bica

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.