Senatorul Dănuț Bica susține redeschiderea cabinetelor medicale școlare!

0

Dănuț Bica, senator PNL de Argeș, și-a exprimat îngrijorarea față de închiderea treptată a cabinetelor medicale școlare care a avut drept consecință, așa cum era de așteptat, o creștere a incidenței bolilor transmisibile în unitățile de învățământ, precum și o reducere a capacității sistemului de sănătate publică de a controla și a gestiona corespunzător starea de sănătate a copiilor.

„Dacă în urmă cu trei decenii existau cabinete medicale sau cabinete stomatologice școlare în majoritatea unităților de învățământ cu peste 300 de elevi, astăzi acestea au devenit o raritate, chiar și pe lângă școlile mari. Rețeaua medicală școlară se confruntă în prezent cu o severă subnormare, în special în mediul rural, unde asistența medicală a elevilor nu este asigurată în mod permanent, aceasta fiind realizată sporadic de cabinetele de medicină de famile.”

Senatorul liberal este de părere că necesitatea de a acționa urgent în acest sens prin atragerea fondurilor europene și redeschiderea cabinetelor medicale în unitățile de învățământ este mare în momentul de față și trebuie luate măsuri concrete și rapide.

„Măsurile concrete privind redeschiderea cabinetelor medicale școlare nu au reprezentat o prioritate pentru miniștrii sănătății din ultimii 30 de ani”

De asemenea, Dănuț Bica a mai precizat că, din păcate, măsurile concrete privind redeschiderea cabinetelor medicale școlare nu au reprezentat o prioritate pentru miniștrii sănătății din ultimii 30 de ani. Dimpotrivă, s-a considerat că prin desființarea lor se realizează economii bugetare. Paradoxal, economii nu s-au făcut decât scriptic, în schimb prevenirea extinderii unor boli contagioase sau descoperirea precoce a acestora în rândul elevilor au devenit foarte greu de gestionat.

Senatorul Bica i-a cerut ministrului Sănătății, Alexandru Rafila,  date concrete despre câte cabinetele medicale școlare și cabinete stomatologice școlare funcționează în momentul de față la nivel național dar și în județul Argeș, și dacă au atras fonduri europene în acest sens sau dacă redeschiderea cabinetelor școlare se înscrie pe lista de priorități.

„Drept urmare, în condițiile în care finanțarea cabinetelor medicale școlare s-ar putea realiza, chiar și temporar, prin fonduri europene nerambursabile, vă rog să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Câte cabinete medicale școlare și câte cabinete stomatologice școlare funcționează în prezent la nivel național? Dar în județul Argeș?
  2. Se înscrie printre prioritățile Ministerului Sănătății reînființarea cabinetelor care au fost închise, cel puțin pe lângă unitățile mari ale sistemului de învățământ de stat?
  3. Care ar fi efortul bugetar necesar pentru organizarea unui sistem minimal de cabinete școlare la nivelul întregii țări (cheltuieli pentru salarii și logistică), având în vedere că spațiile și costurile administrative pot fi asigurate de către unitățile școlare beneficiare?
  4. Ați luat în considerare posibilitatea utilizării fondurilor europene nerambursabile care sunt puse la dispoziția României pentru finanțarea redeschiderii cabinetelor medicale școlare? Dacă răspunsul este afirmativ, cât s-a cheltuit până în prezent din sumele respective pe plan național? Dar la nivelul județului Argeș?
  5. Având în vedere necesitatea încadrării cu personal de specialitate a cabinetelor medicale școlare, cum intenționați să stimulați medicii și asistentele medicale pentru a ocupa posturile libere?”

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata