Sentință în dosarul privatizărilor strategice. Codruţ Şereş, 4 ani şi 8 luni cu EXECutare, Nagy Zsolt – 4 ani

Foştii miniştri Codruţ Şereş şi Nagy Zsolt au fost condamnaţi, marţi, de Curtea Supremă, la 4 ani şi 8 luni, respectiv la 4 ani de închisoare cu executare, în dosarul în care DIICOT în acuză de trădare. De asemenea, Dorinel Mucea a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni, Radu Donciu, la 5 ani de închisoare, iar Vadim Beniatov, la 4 ani şi 6 luni. Totodată, Stamen Stancev a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni. Sentinţele sunt cu executare şi definitive, ceea ce înseamnă că toate aceste persoane intră azi la închisoare.

Completul de cinci judecători conduşi de către vicepreşedintele Curţii Supreme, Ionuţ Matei, au pronunţat astăzi sentinţa în dosarul în care sunt inculpaţi foştii miniştri Codruţ Şereş şi Nagy Zsolt. Pe fond, cei doi au primit şase, respectiv cinci ani de închisoare cu executare. Ei sunt acuzaţi de DIICOT de trădare, pentru că ar fi oferit informaţii clasificate unor operatori privaţi în procesele de privatizare a mai multor companii de stat. Principalele soluţii pe care le poate pronunţa instanţa sunt: achitarea (cei doi scapă de închisoare), respingerea apelurilor şi menţinerea soluţiei de fond (cei doi rămân cu pedepsele date pe fond) sau chiar mărirea pedepselor pentru inculpraţi în rejudecare.

 

În 30 martie 2009, foştii miniştri ai Economiei şi Comunicaţiilor, Codruţ Şereş şi Zsolt Nagy, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte patru persoane, în dosarul privatizărilor strategice, fiind acuzaţi că „au aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional”.

 

Pe 3 decembrie 2012, la judecarea dosarului pe fond, fostul ministru al Economiei şi Comerţului, Ioan Codruţ Şereş a primit cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional şi şase ani de închisoare pentru trădare prin transmitere de secrete, potrivit deciziei instanţei supreme. Judecătorii au comasat pedepsele şi au dispus ca Şereş să o execute pe cea mai grea, de şase ani de închisoare.

 

Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional, pedeapsă cu executare.

 

Instanţa l-a mai condamnat pe cetăţeanul ceh Michal Susak la patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi la zece ani de închisoare pentru complicitate la spionaj, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.

Mircea Călin Flore, senior director CSFB Europe Ltd. Londra, cetăţean româno-englez, a primit o pedeapsă de patru ani şi zece luni de închisoare pentru iniţierea unui grup infracţional transnaţional şi nouă ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la spionaj. Instanţa a comasat pedepsele şi a dispus ca Flore că execute nouă ani şi şase luni de închisoare.

 

Lista pedepselor din dosarul Privatizărilor Strategice – Instanţa a dat 75,6 de ani de închisoare în total:

 

Codruţ Şereş –  5 ani, pentru aderare, 6 ani pentru trădare, achitat pentru trădare prin transmitere de secrete – 6 execută – opinie separată.

 

Nagy Zsolt- 5 ani, pentru aderare

 

Michael Susak – 10 ani, pentru complicitate la spionaj, 4 si 10 luni pentru grup – execută 10 ani

 

Mircea Florea – 4 ani şi 10 luni, grup şi 9 ani şi sase luni pentru spionaj

 

Mustafa Oral – 5 ani, pentru iniţiere grup

 

Mucea Dorinel – 5 ani, iniţiere grup si 6 ani trădare prin transmitere de secrete – execută 6

 

Radu Donciu – 6 ani, aderare, 7 ani trădare secrete – execută 7 ani

 

Vadim Benyatov – 4 ani şi 10 luni, aderare, va executa 10 ani pentru spionaj

 

Stamen Stanchev – 4 ani şi 10 luni, pentru aderare, 11 ani spionaj

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

 

Codruţ Şereş este acuzat şi de trădare prin transmiterea de secrete, iar pentru Michal Susak şi Mircea Călin Flore s-a reţinut şi comiterea infracţiunii de complicitate la spionaj.

 

În sarcina celor şase inculpaţi s-au reţinut comiterea de activităţi ilicite cu caracter penal derulate în legătură cu privatizarea SC Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom, procese de privatizare/restructurare a SC Romaero SA Bucureşti şi SC Avioane SA Craiova, aflate în portofoliul MEC – OPSPI, consultanţă în vederea privatizării SN Radiocomunicaţii, adjudecarea licitaţiei pentru asigurarea consultanţei în vederea restructurării şi privatizării CN Poşta Română din portofoliul MCTI, selectarea prin licitaţie a consultantului internaţional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acţiunile deţinute de statul român la SC Romtelecom SA din portofoliul MCTI.

sursa: gandul.info

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.