Simona Bucura Oprescu: „Peste veacuri, Martirii Brâncoveni ne dau o pildă de tărie, de curaj şi de înţelepciune și continuă să aprindă în noi fiorul credinţei!”

0
„De legea creştină nu mă las, căci în ea m-am născut şi am trăit şi în ea vreau să mor!“
Ortodoxia românească cinsteşte la 16 august jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni, cei care au fost omorâţi pentru că nu au vrut nici cu preţul vieţii să renunţe la credinţa lor.
Domnitorul Constantin Voievod cu fiii săi Constantin, Stefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache au refuzat să se închine turcilor şi au jurat #credinţă lui Dumnezeu. Pentru că a refuzat să se lepede de ortodoxism, pe 15 august 1714, chiar în ziua când împlinea 60 de ani, domnitorul român a fost decapitat, alături de cei patru fii ai săi.
În 1992, martirii brâncoveni care şi-au pierdut viaţa în numele credinţei au fost canonizaţi sub numele de Sfinţii Mucenici Brâncoveni. Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 16 august, a doua zi după sărbătoarea de Sfânta Maria, comemorând ziua jertfei supreme în numele creştinismului.
La 24 iunie 2020, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat și un proiect de lege prin care se declară ziua de 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea Martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor. Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.
Peste veacuri, Martirii Brâncoveni ne dau o pildă de tărie, de curaj şi de înţelepciune și continuă să aprindă în noi fiorul credinţei!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata