Solstițiul de iarnă are loc diseară. Cea mai lungă noapte din an, marcată prin multe tradiții și superstiții

Solstiţiul de iarnă va avea loc luni noaptea. Durata zilei va fi de 8 ore şi 50 de minute, iar cea mai lungă noapte a anului va fi marcată de un fenomen spectaculos: planetele Jupiter şi Saturn se vor apropia aparent una de alta, fiind vizibile ca un astru dublu.Fenomenul poate fi văzut cu ochiul liber.

Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus. O consecinţă a acestui eveniment astronomic este faptul că avem cea mai scurtă zi şi cea mai lungă noapte a anului, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Obiceiurile româneşti din preajma solstiţiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat şi incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Ţurca sau Boriţa, care, după ce însoţeşte unele cete de colindători, este omorât simbolic şi, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignatul Porcilor (20 decembrie).

 

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.