Sondaj: Câți români preferă săptămâna de lucru de patru zile?

Datele unui sondaj al platformei de recrutare online BestJobs arată că aproximativ 78% dintre angajații români ar vrea să lucreze doar patru zile pe săptămână și susțin adoptarea spătămânii de lucru mai scurte. Studiul vine în contextul în care săptămâna de lucru de 4 zile, prevăzută într-o nouă propunere de lege pentru piața muncii, se conturează drept o posibilă soluție de flexibilizare a muncii și de facilitare a tranziției la munca de la birou, conform BestJobs.

Totuși, părerile sunt împărțite în ceea ce privește săptămâna de lucru de patru zile, astfel că 55% dintre angajați se tem de mărirea zilei de lucru de la 8 la 10 ore. De cealaltă parte, peste 70% dintre angajați consideră varianta că celor patru zile de lucru pe săptămână s-ar potrivi cu locul de muncă actual și cu activitatea lor.

Chiar și așa, peste 40% susțin că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele patru zile, ca urmare a extinderii orelor de program, iar 45% simt că, dacă va fi adoptat un astfel de mod de lucru în compania pentru care lucrează, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.

„Piața muncii este într-un punct în care, mai mult decât oricând, sănătatea mintală a angajaților este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschiși să abordeze soluții de flexibilizare a muncii, urmând modelul altor țări europene. După ce am experimentat cu toții modelul de lucru de la distanță și am văzut că funcționează, ne aflăm acum la un pas de a testa și săptămâna de lucru de 4 zile, care le-ar aduce angajaților o zi liberă în plus, chiar dacă, în forma actuală, nu le-ar schimba volumul de muncă. Avantajele par să îi convingă chiar și pe cei mai reticenți dintre angajați, în timp ce companiile rămân încă rezervate.”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Jumătate dintre angajatori ar vedea posibilă funcționarea companiei lor cu un program de patru zile pe săptămână în forma propunerii legislative (10 ore/zi) și 60% sunt de părere că acest moment este unul bun pentru trecerea la săptămâna de lucru de patru zile. Chiar și așa, părerile sunt împărțite privind efectele. Astfel, 25% consideră că ar scădea costurile de funcționare ale companiei, însă tot atâția văd riscul de a scădea și volumul de muncă realizat.

Sondajul a fost efectuat în perioada 02 – 24 martie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.