Soția lui Dan Manu, declarație șoc în dosarul accidentului din Ștefănești

Dan Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală Argeș și, totodată, consilier județean din partea PSD, este acuzat de ucidere din culpă. În anul 2011 a lovit cu oglinda mașinii un om angajat într-o traversare neregulamentară, iar la 17 zile după impact, victima (Gheorghe Martinescu) a murit. După aproape doi ani de la accident, dosarul a fost trimis în instanță, Dan Manu fiind judecat într-o cauză penală. Martor cheie în această cauză este chiar soția sa, Mariana (Mara) Manu a cărei declarație nu a fost părtinitoare soțului.

 

„Vrem ca instanța să stabilească dacă Dan Manu este sau nu vinovat”

 

Dosarul în care Dan Manu este acuzat de ucidere din culpă, a ajuns la Judecătoria Pitești abia în anul 2013, la aproximativ doi ani după comiterea accidentului rutier pe raza orașului Ștefănești, accident soldat cu decesul victimei. A durat atât de mult pentru că pe numele lui Dan Manu au fost date trei NUP-uri, adică a fost considerat nevinovat de trei ori: odată de polițiștii care au anchetat cazul și de două ori de procurori. Rudele celui decedat au contestat decizia procurorului de netrimitere în judecată iar după trei încercări, dosarul a fost acceptat de instanță. La acest moment, împotriva lui Dan Manu sunt îndreptați atât fiul cât și soția victimei, în speță Cosmin și Steliana Martinescu. Cei doi doresc ca instanța să stabilească dacă șeful SML Argeș se face vinovat sau nu de moartea lui Gheorghe Martinescu, daunele morale urmând să le stabilească ulterior: „Noi nu suntem absurzi. Știm că accidentul s-a produs din culpă comună. Tocmai din acest motiv vrem și noi ca instanța să stabilească dacă Dan Manu este sau nu vinovat de moartea tatălui meu. Într-adevăr, tata a traversat neregulamentar dar, dacă un șofer vede un om pe axul drumului, trebuie să dea cu mașina peste el? Dacă un om are o urgență… i se face rău și vrea să ajungă la o farmacie și traversează neregulamentar, trebuie să dai cu mașina peste el?” spune Cosmin Martinescu.

 

Declarațiile martorilor, acuzatoare la adresa șefului SML Argeș 

 

În hotărârea instanței prin care a fost acceptată trimiterea în judecată a lui Dan Manu sub acuzația de ucidere din culpă, sunt trecute mai multe motive de care procurorul a ținut cont. Una dintre acestea face referire la declarațiile date de cei doi martori care urmează să fie audiați în respectiva cauză. Primul se numește Ștefan Olteanu iar cel de al doilea este chiar soția lui Dan Manu, anume Mara. Conform spuselor judecătorului de caz, ambele declarații indică faptul că autoturismul condus de șeful SML Argeș a ajuns pe axul drumului, după ce s-a angajat să depășească o coloană formată din trei mașini. Practic, din afirmațiile făcute de Mara Manu, reiese negru pe alb că și soțul ei a avut partea lui de vină în comiterea accidentului. Iată câteva din elementele de care instanța a ținut cont atunci când a acceptat judecarea dosarului:

 

După impact, victima a rămas pe axul drumului

 

„ … Declarația martorului ocular Olteanu Ștefan acceptată ca plauzibilă, evidențiază faptul că în momentele anterioare impactului pietonul era situat în zona axului drumului, așteptând să găsească un moment propice pentru a traversa, după care pietonul a făcut un pas înapoi. Tot din declarația acestuia reiese că autoturisul condus de învinuit se deplasa într-o coloană de trei vehicule… Se pune problema de a lămuri cum a ajuns autoturismul în această poziție de impact, respectiv în zona axului drumului sau chiar pe contrasens, dincolo de axul drumului. Răspunsul se găsește tot în declarația martorului Olteanu Ștefan care, interpretată într-un mod realist, înseamnă că autoturismul a ajuns dincolo de axul drumului în cursul unei manevre de depășire a coloanei formate din cele trei autoturisme din fața sa. O astfel de constatare este în bună parte confirmată și de una din declarațiile soției conducătorului auto, Manu Mariana, care în momentul impactului se afla în autoturism ocupând locul dreapta față, și care, deși nu poate preciza cu exactitate pe ce sens de mers se afla victima în momentul impactului, menționează că după impact, victima a rămas pe axul drumului”.  

 

 

„Nu am cerut încă daune morale, dar o să cerem. Nu ne-am gândit încă la o sumă… Vrem să vedem dacă instanța îl găsește sau nu vinovat. Judecătorul a zis că este culpă comună. Dacă tata ar fi trecut prin fața mașinii era ceva. Dar pur și simplu stătea pe axul drumului! Eu cred că declarația dată de soția lui Dan Manu ne este favorabilă ” mai spune Cosmin Martinescu. 

Corina Iancu 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.