Specialiștii explică. Ce se întâmplă cu cei care au făcut COVID după ce s-au vaccinat

În cât timp obții imunitate la Covid-19 după ce te-ai vaccinat? Este doar una dintre întrebările pe care mii de români le-au adresat de la începutul campaniei de vaccinare. Începând de astăzi, după cadrele medicale și alte categorii de populație se pot imuniza, acestea incluzând persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cei cu boli cronice sau lucrătorii din domenii esențiale. A doua etapă de vaccinare a demarat de vineri, 15 ianuarie, însă populația se putea doar înscrie pe liste, astăzi fiind prima zi de vaccinare.

Iar întrebarea pe care și-o pun oamenii înainte de vaccin este în cât timp se instalează acea imunitate la Covid-19 la care toți sperăm.

Pentru ambele variante de vaccin adică serurile Pfizer și Moderna, este nevoie de rapel, pentru ca ele să atingă eficiența maximă rezultată în urma testelor. Pentru vaccinul Pfizer, cea de-a doua doză de vaccin este administrată la trei săptămâni după prima, în vreme ce, în cazul variantei Moderna, care de-abia a ajuns în țară și va începe să fie folosită, rapelul se face după patru săptămâni, scrie elle.ro.

Imunizarea nu se produce imediat după vaccin pentru că, au arătat oamenii de știință, este nevoie de o anumită perioadă de timp pentru ca organismul să dezvolte imunitate la Covid-19. Aceștia s-au pus de acord că e nevoie de două săptămâni după administrarea celei de-a doua doze pentru a se atinge acel prag de 95% imunitate.

Pentru că imunizarea nu se întâmplă pe loc, este posibil să contractezi virusul și să dezvolți boala după ce te-ai vaccinat, și până la momentul în care ai atins imunitatea maximă. De aceea se recomandă prudență și urmarea regulilor de protecție și după ce ți-a fost administrat vaccinul. Se pare că acesta a fost motivul pentru care s-au raportat infectări cu coronavirus la persoane care făcuseră deja prima doză de vaccin.

 

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.