Stenograme EXPLOZIVE de la DNA! „Da, să mai f… nişte bani!”

Minaur Baia Mare a revenit în Liga Naţională după un an de pauză şi probabil va oferi o pată de culoare campionatului, având în vedere tradiţia handbalului din localitate şi pasiunea suporterilor pentru această echipă. Pasiuni, trăiri de care nu au ţinut însă cont deloc oamenii care dirijau activitatea echipei în vara anului 2015, la numai 3 luni distanţă după ce Minaur câştigase campionatul! Ziarul local emaramures.ro a publicat sâmbătă câteva din stenogramele DNA, din care reiese faptul că oficialii băimăreni plănuiau să distrugă echipa chiar după primele 2-3 etape de campionat. Se lăudau că sunt capitala handbalului românesc, dar se îngropau de fapt singuri. La vremea respectivă, partea financiară reprezenta deja o mare problemă.

Minaur revine în prima ligă după ce a luat-o de la zero în eşalonul secund, în 2016, pe un alt CIS. Baia Mare a rămas în handbalul masculin cu o echipă înfiinţată pe un alt club, la câteva luni distanţă după ce brandul ”Minaur” nu s-a făcut de râs în Liga Campionilor, în ciuda problemelor cu care a plecat la drum în sezonul 2015-2016. Echipa băimăreană a realizat 9 puncte, după ce a fost neînvinsă în 6 din primele 7 partide, la un moment dat având chiar şanse să se califice şi în play-off. Minaur a disputat primul meci în Liga Campionilor în 20 septembrie 2015, deşi cu trei săptămâni mai devreme se punea problema altfel, după cum reiese o discuţie între Vasile Viman (pe atunci, consilierul pe probleme de sport al primarului Cătălin Cherecheş, fiind în acelaşi timp şi directorul executiv al Academiei Minaur) şi Florin Năsăiescu (contabilul clubului HCM Baia Mare, entitate care cuprindea şi echipa masculină):

Vasile Viman: ”Tu mergi în CL cum ţi-am zis dimineaţă şi pierzi patru, şapte, trei”.

Florin Năsăiescu: ”Da, da ihm”.

Vasile Viman: ”Că nu ai cum altfel. Şi deplasările le faci cu nouă oameni, cu zece oameni cu autocarul, tate şi de mergi trei zile nu contează, da o să le faci”.

Înainte de a reda în totalitate stenograma prezentată de emaramures, discuţia dintre Vasile Viman şi Florin Năsăiescu, să spunem că aceasta a avut loc a doua zi după ce Minaur pierduse pe teren propriu cu CSM Bucureşti (scor 25-30), în etapa a 3-a a Ligii Naţionale. În primele două jocuri, băimărenii acumulaseră un singur punct, după 23-23 cu Dinamo şi 18-22 cu Odorhei, acest meci fiind disputat în deplasare.

Stenogramă: 31-08-2015 (datele sunt prezentate exact cum au fost publicate pe emaramures.ro)

 

”Nasaiescu Florin-Alo,da.

Viman: Deci nu mai pot de ras.

N.F.: Ei ia, zau!

V: Ce iti povesteam io tie zilele trecute cum o sa preiau io si o sa (n.r. Vasile Viman era directorul executiv la Academia Minaur,)… uita-te, mi-am lasat telefonul acasa, m-am dus la piscina, banuiesc ca a fo iarasi ceva sedinta.

NF: Da a fost.

V: M-o sunat domnul B…. (n.r. referire la sponsorul principal al Academiei Minaur, Ştefan Blasko), io nu am raspuns. L-o sunat pe Flaviu, pe M. (n.r. antrenorul Flaviu Mironescu de la Academia Minaur), si o zis, stai putin ca ti-l dau pe domnul Bala. Si atunci Bala cati jucatori avem la final de contract, cati am dat la Constanta, daca sunt transferurile definitive sau daca ii putem aduce inapoi, daca mai avem ceva si le putem da lor? Stii ca ti-am zis ca la un moment dat primar a intrebat: ba, puteti da vreo zece daca dau 10 afara? (n.r. în vara anului 2015, Baia Mare a trimis mai multi jucatori tineri la Constanta, care începea pe un nou drum dupa desfiintarea HCM-ului) Pe mine m-o pfnit rasul. Si acuma cred ca se intampla daca s-a discutat in consiliul de administratie, e clara chestia . E foarte aproape.

NF: Hei,hei! Pai…

V: Stii?

NF: Hm ,da!

V: Ca io cred ca vor sa sugrume jucaria.

NF: Pai si omori baietii?

V: Pai no.

NF: Ma c… in nasul lor.

V: Da numai nu ai crezut ca o sacrifice fetele in detrimentul baietilor?

NF: Nu, nu, eram ferm convins.

………………………………………………………

………………………………………………………

NF: Amu nu om stii ei de cand a gandit-o, aici ii o problema, da. Poate ei o gandit-o de mai de mult.

V: Bine, da ei o gandit cand am gandit-o si numai ti-am zis-o astazi.

NF: E! De fapt, da.

V: Vezi, ha ha ! Ca noi nu ne-am vazut de doua saptamani jumate, trei.

NF: Exact.

V: Gandeste oare de la cata vreme e la mine in cap?

(n.r. din aceste discuţii, dar şi din ce urmează mai jos, reiese faptul că problema restructurării Minaurului, echipa masculină, poate chiar a falimentării, ceea ce avea să se şi întâmple mai târziu, a fost pusă în discuţie înainte de începerea campionatului. În aceste condiţii este de neînţeles de ce clubul a mai făcut o mulţime de transferuri în acea vară: Vladimir Ostroushko, Tamas Ivancsik, Uros Vilovski, Ivan Karacic, Ionuţ Ramba, Cristi Ghiţă, Inal Aflitulin, Albert Cristescu )

…………………………………………………….

……………………………………………………….

NF: Da o fost, o fost azi si primarul pe acolo.

V: La voi o venit in vizita?

NF: Da, o vinit pana acolo ca s-o intalnit cu Geiger si cu tata-sau.

V: Aha.

NF: No si apoi,dupa aia nu o stat mult, o plecat si apoi am inteles si dupa-masa ar fi trebuit sa vina ca ne-o expediat pe mine si pe asta, Raluca, cand o aparut astia si o stat un pic cu FLAVIU LESE era inflacarat ca trebe dat amu si in baieti, ca vezi doamne, no, nu-i normal ce se intampla si meciuri pierdute si amu ii ocazia sa deie exemple, stii? Si no dupa aia noua ne-o facut vant si apoi nu stiu ce s-o mai intamplat acolo, si domnul Blasko a fost acolo.

V: Aha.

NF: Nu mai stiu.

V: Inseamna ca atunci a sunat ca ti-am zis . O sunat….

……………………………………………………….

Viman: Nu stiu care o venit cu ideea, da io am avut discutia asta cu domnul Blasko si i-am zis ca viitorul suntem noi (n.r. Academia Minaur). Si zice in ce sens? Si am zis ori ii preluam noi pe ei, ori ne preiau ei juma de echipa ca ei se desfiinteaza. Si io am zis ori iti cumpar io pe Cristescu, pe Popescu si il mai tin pe Misu si Sabau si Busecan, astia din Baia Mare care-s ieftin si cu astia cinci promovez. Ori dau ei afara nu stiu cati si imi cumpara de la mine zece, ca….

NF: Ideea ii, parerea mea acuma, ideea ar fi mai bine sa ii iei tu pe aia, sa promovezi.

V: Da, da ei nu au voie sa nu respecte CL ca suspenda clubul……………………………

NF: Am priceput.

V: Tu trebuie sa termini CL si dupa aia poti sa-ti permiti sa inchizi HCM-ul.

NF: da sa mai f…. niste bani

………………………………………………………

V: Tu mergi in CL cum ti-am zis dimineata si pierzi patru, sapte, trei.

NF: Da, da ihm.

V: Ca nu ai cum altfel. Si deplasarile le faci cu noua oameni, cu zece oameni cu autocarul, tate si de mergi trei zile nu conteaza, da o sa le faci.

………………………………………………………

NF: D-apoi oricum baietii nu, astia cel putin ultimele transferuri de joc nu mai au drept de joc pana nu platim transferul la FRH.

V: Pai stiu. Deci ei duminica nu pot sa joace daca nu-s platiti, la steaua nu joaca.

NF: Da.

………………………………………………………

NF: Nu cred ca se vor face rost, fiindca nu cred ca se vrea

V: A! Da si atunci pierde si cu Steaua si la revedere.

NF: Ca de exemplu azi, Liviu Bala i-o zis la clar in fata la Lars ca pierde cu Steaua (n.r. echipa era neantrenată în perioada respectivă, în condiţiile în care jucătorii nu s-au pregătit mai multe zile din cauza grevelor. Este şi motivul pentru care Viorel Fotache şi Uros Vilovski au fost suspendaţi. Până la urmă, Steaua – Minaur s-a terminat egal, 29-29).

V: Ha ha.

NF: O ramas ala masca, sa-mi bag piciorul. Nici nu stia ce sa aleaga.

Viman: Ce tare o fost faza.

NF: No.

V: Tare.”

La debutul sezonului 2015-2016, Viorel Fotache şi Uros Vilovski au fost suspendaţi după declanşarea grevelor. Jucătorii care au fost în lot şi în sezonul 2014-2015, când s-a câştigat titlul, erau neplătiţi deja de câteva luni. Cei ”vechi” discutaseră problemele şi cu cei ”noi” sosiţi, care au făcut front comun. Fotache şi Vilovski erau exponenţii celor două tabere.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.