ȚEPE LA CUMPĂRĂTURILE ONLINE! SUTE DE PERSOANE PĂCĂLITE!

Îndemnul polițiștilor de la ,,prevenire” a fost adresat recent persoanelor aflate în mai multe centre comerciale din Municipiul Pitești, având în vedere apropierea de perioada sărbătorilor pascale. În acest context, au fost purtate și discuții cu privire la compărăturile în aglomerație, dar și cu privire la înșelăciunile prin nesocotirea încrederii, însușirea pe nedrept de bunuri și tentativele de phishing. Polițiștii din cadrul Compartimentul de Analiză și Prevenirea Criminalității Argeș au desfășurat recent o acțiune de informare a cetățenilor, în centre comerciale de pe raza municipiului Pitești.

Polițiștii au purtat discuții cu cetățenii aflați la două centre comerciale și în două supermarketuri, lăsând și pliante cu conținut preventiv, astfel încercând să transmită argeșenilor semnificația zicalelor ,,Paza bună trece primejdia rea!”, precum și ,,Ceea ce sună prea frumos ca să fie adevărat, chiar așa și este!”.

În perioada următoare, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș, împreună cu structurile de proximitate și cu polițiști ai altor structuri, vor intensifica activitățile informativ – preventive, pentru evitarea înșelăciunilor și furturilor în preajma sărbătorilor pascale.

Referitor la COMERȚUL ON-LINE, polițiștii argeșeni vă sfătuiesc:

  • Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul, sau produsul, nu este unul fals;
  • Bunurile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;
  • Nu cumpărați produse oferite prin email (poștă electronică) nesolicitate;
  • Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizate și evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice

De asemenea, atenționăm despre existent mai multor metode utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

Unul dintre scopuri ar putea fi obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși pentru controlarea de la distanță a telefonului/calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie, sau, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte și metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar și altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

Recomandăm să nu dați curs unor asemenea ,,oferte”, pe care le puteți recunoaște după următoarele caracteristici:

  • sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala ,,Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar așa și este!”)
  • de regulă se solicită răspunsul urgent;
  • mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu deschideți documentele atașate;
  • expeditorul este unul neobișnuit sau care disimulează o instituție sau o autoritate a statului.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.