Ţiganii nu se mai împerechează de Pantelimon, ci pe Internet

Vineri, 27 iulie, Câmpulungul a fost împânzit de la un capăt la altul de pâlcuri de etnici de culoare veniţi la cea mai mare sărbătoare a lor. Pantelimonul sau împerecherea ţiganilor îşi are locul de întâlnire în Parcul Kretzulescu din Câmpulung în fiecare an. În ritm de manele au petrecut până după amiază pe patinoarul din Kretzulescu, dar, aşa cum o recunosc chiar ei, bâlciul nu mai e ce a fost odată. Căruţele înlocuite cu „merţane”, fustele lungi cu cele de o palmă dau o cu totul altă notă sărbătorii. Nici aparatura cu scop distractiv, veche de 20 de ani, nu mai atrage ca altădată rromii care se înghesuiau să danseze, ritualuri străvechi de împerechere. O datină modificată conform zilelor noastre a transformat evenimentul în cu totul altceva.
La finalul zilei, ţiganii au fost puşi să facă curăţenie
Dacă în alţi ani îşi făceau simţită prezenţa rudarii cu pirandele pline de aur, anul acesta, au preferat să îşi vadă de „ciordeală”. Tradiţia s-a stins şi începe o altă eră, cea a internetului, spun ei. „Acum nu ne mai împerechem aici, ne găsim partenerele pe internet. Am venit să vedem ce e aici din curiozitate. Poate mai târziu vine lume mai multă, acum e prea devreme. Oricum s-a stins tradiţia” , ne-a spus un rudar tânăr.
După ce şi-au umplut burţile cu bere, vin şi ce au mai găsit pe la cârciumile din zonă, conţinutul trebuia să fie şi eliminat. Tufişurile au fost transformate în toalete de ocazie ale tuturor ţiganilor care au avut nevoie. Chiar dacă parcul a fost înţesat de poliţişti comunitari sau jandarmi, nu s-au sfiit să îşi etaleze obiceiurile primitive. Poliţia Locală a avut grijă ca la final ecologizarea zonei să fie făcută chiar de ei la fel ca anul trecut.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.