Top înșelătorii pe Facebook! De ce trebuie să te fereşti!

Rețelele sociale au devenit un mediu propice pentru escrocii care folosesc mai multe tipuri de înșelătorii pentru a ne accesa datele personale sau bancare. Experții în securitate cibernetică au făcut recent un raport al celor mai dese înșelătorii pe rețelele de socializare și ne sfătuiesc cum să evităm acest lucru.

Cele mai des întâlnite înșelătorii pe Facebook de care ar trebui să te ferești

  • Campanii cu premii în bani de la branduri cunoscute

Schema este simplă, ți se spune că ai câștigat un premiu consistent în bani acordat de un brand cunoscut. Tot ce se cere este să răspunzi la o întrebare simplă şi accesezi un link. Odată ce accesezi link-ul, sunt mai multe variante. Fie instalezi un virus în telefon şi astfel dai acces unor infractori cibernetici la datele tale personale, inclusiv date bancare. Fie intri într-o conversație pe Whatsapp sau Telegram cu anumiți indivizi.

Polițiștii îi sfătuiesc pe români să nu acceseze astfel de linkuri suspecte și să se informeze direct de pe site-urile companiilor. Oamenii trebuie să fie atenți când vine vorba despre oferte prea bune pentru a fi adevărate.

  • Oferte de muncă de acasă

Inspirați de perioada pandemiei când majoritatea dintre noi s-au reorientat spre locuri de muncă de acasă escrocii s-au adaptat şi au creat oferte  tentante. Astfel ei colectează date vitale de la utilizatori (incluzând uneori extrase de cont bancar) pe care apoi le revând altor companii. În alte situaţii înșelătoria preia rolul unei scheme asemănătoare piramidei în care utilizatorul trebuie mai întâi să trimită bani sau să cumpere produse pentru a-și atinge „culmile succesului”.

Verificați site-ul companiei şi ofertele de muncă și nu accesați niciun link care pare suspect. Atenție si la cum este scris textul.

  • Anunțuri cu premii în produse fără extragere, fără concurs, fără detalii

Hackerii se folosesc de astfel de înșelătorii pentru a avea acces la datele tale personale, așa că verifică orice astfel de campanie la care te gândești să participi. Mai exact, se transmit mesaje sau anunțuri pe pagini ce oferă un smartphone sau o tabletă gratis – fără extragere, fără concurs, fără detalii. Dacă tot ce se cere este înregistrarea pe un site, există șanse mari să fie o înșelătorie.

Fii atent la corectitudinea textului în limba română, pentru că atacatorii se folosesc de instrumente de traducere automată.

  • Anunț de participare la sondaje sau completarea chestionarelor

Unele chestionare Facebook vor cere acces la profilul tău, iar altele vor merge chiar un pas mai departe, punând anumite întrebări în testul/ sondajul în sine, spune Adam Levin, fondatorul companiei globale de protecție a identității și servicii de risc de date CyberScout și autorul cărții „Swiped”.„Ei au doar scopul de a culege informații pentru că ar putea fi răspunsurile la întrebările de securitate ale contului”, spune el.

Participați la sondaje / chestionare doar pe site-urile oficiale pe care le cunoașteți și în care aveți încredere.

  • Solicitări de ajutor de la prietenii din lista sau cereri noi de prietenie de la cunoscuți

Hackerii pot găsi parola unei persoane și pot pătrunde în contul său, apoi le pot trimite mesaje prietenilor din lista de Facebook. Persoana ar putea pretinde că are probleme serioase, că și-a pierdut portofelul sau actele și să vă ceară să trimiteți bani sau să o ajutați accesând un link. S-ar putea să sune destul de evident acum că este o înșelătorie, dar aceste mesaje pot crea emoții puternice mai ales dacă persoana este rudă sau cunoștință apropiată.

Luați legătura cu persoana respectiva prin telefon sau alte căi de comunicare şi verificați informația.

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.