Topul telefoanelor care emit cele mai puternice radiații. 6 sfaturi ca să te protejezi

Nu există persoană care să nu aibă un telefon mobil. Mai mult, aceste dispozitive sunt folosite din ce în ce mai des chiar de către copii. Și nu vorbim despre tineri sau adolescenți, ci despre copii de vârste foarte mici. Există părinți care îi uită în fața ecranelor. Cei mici se joacă, privesc desene animate, ascultă muzică. Iar radiațiile emise de aceste dispozitive îi afectează pe termen lung. Iată care sunt cele mai periculoase smartphone-uri și cum să te ferești de radiațiile lor!

Un grafic realizat de Statista, o companie germană specializată în date despre piață și consumatori, ne arată telefoanele care emit cele mai puternice  radiații atunci când sunt ținute la ureche în timp ce se efectuează un apel.

Biroul federal german pentru protecția împotriva radiațiilor (Bundesamt für Strahlenschutz) are o bază de date cuprinzătoare cu smartphone-uri – noi și vechi – și nivelul de radiații pe care le emit.

Motorola Edge

Conform criteriilor stabilite pentru acest infografic, smartphone-ul actual care creează cel mai mare nivel de radiații este Motorola Edge.

Axon 11 5G de la ZTE

Pe locul al doilea în această listă găsim modelul Axon 11 5G de la ZTE, cu o rată de absorbție specifică de 1,59 watt pe kilogram.

One Plus 6T

De asemenea, One Plus 6T este al treilea telefon care emite cele mai multe radiații (1,55 watt pe kilogram).

Pe următoarele locuri în topul telefoanelor care emit cele mai multe radiații se mai află telefoane Xperia XA2 plus, Pixel 3 XL/3aXL, Pixel 4a, Oppo Reno 5G, Xperia XZ1 Compact.

Care sunt limitele  de radiații admise

Certificarea germană pentru respectarea mediului „Der Blaue Engel” certifică doar telefoanele care au o rată de absorbție specifică mai mică de 0,60 wați pe kilogram. Toate telefoanele din acest top au o rată de absorbție de peste două ori mai mare decât această valoare de referință.

Ca referință, în România și în alte țări din Uniunea Europeană, limita maximă admisă de radiații pe care un telefon mobil o poate emite este de 2.0W/kg per 10 g de țesut, valoare exprimată de obicei sub forma SAR 2.0.

Toate dispozitivele mobile care se vând pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să se încadreze în această limită.

Telefoanele premium, precum iPhone 7 și iPhone 8, au fost aproape de vârful acestei liste în trecut. Cu toate astea, cele mai recente telefoane mobile de la Apple au un nivel mai scăzut de SAR, ceea ce le scoate de pe această listă.

Ce să faci ca să te ferești de radiațiile telefonului

Cel mai bun sfat pentru a te proteja de radiațiile telefoanelor mobile este să vorbești folosind căștile. În acest fel nu vei mai ține telefonul la ureche.

  • Vorbește la telefon folosind funcția speaker.
  • Nu dormi cu telefonul lângă cap.
  • Nu folosi smartphone-ul pe post de ceas deșteptător.
  • Nu ține telefonul în buzunarul de la pieptul hainei.
  • Nu ține telefonul atârnat de gât. Acesta va sta lipit de zona toracelui.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.