Toți șoferii trebuie să știe! Rămâi fără talon dacă faci asta!

0

Toți șoferii trebuie să știe! Rămâi fără talon dacă faci asta!

Codul Rutier specifică foarte clar faptul că vehiculele care circulă pe drumurile publice din România trebuie supuse cu regularitate unei inspecții tehnice. ITP-ul este obligatoriu și are o valabilitate limitată, care variază în funcție de anul de fabricație al mașinii. Concret, cu cât mașina e mai veche, cu atât valabilitatea ITP este mai mică.

CITEȘTE ȘI: SPECTACULOS CE SE ÎNTÂMPLĂ PE AUTOSTRADA A1 PITEȘTI-SIBIU! ESTE INCREDIBIL PENTRU ȘOFERI! VIDEO!

În cazul mașinilor noi, ITP-ul este valabil 3 ani însă, dacă autoturismul are între 3 și 12 ani vechime, atunci ITP-ul se face la fiecare doi ani. De asemenea, în cazul mașinilor care au fost puse în circulație de mai mult de 12 ani, Inspecția Tehnică Periodică trebuie refăcută în fiecare an.

Conform legii, defectele constatate la verificarea ITP se împart în:

  • minore (zgârieturi, crăpături fine, mici îndoituri, etc.)
  • majore (sistemul de iluminare, frânare ineficientă, semne ale unui accident, etc.)
  • periculoase (sistem de direcție cu probleme, sistem de frânare cu probleme, sistem de iluminare nefuncțional, etc.).

Dacă la o mașină se constată defecte majore sau periculoase, nu va primi dreptul de circulație și va fi declarat „RESPINS” la ITP. Acesta va fi reprogramat pentru o nouă inspecție după 30 de zile, timp în care proprietarul are obligația de a remedia problemele, altfel va fi din nou respins.

Pentru a recupera talonul reținut din cauza unei defecțiuni majore, șoferul trebuie în primul rând să remedieze problema. Apoi, e obligat să se prezinte la o stația ITP a Registrului Auto Român pentru a se verifica dacă mașina respectă toate normele legale. Dacă o mașină a fost descoperită în trafic cu ITP expirat, nu va mai putea înnoi ITP la o stație independentă. Astfel, șoferul va fi obligat să ducă autoturismul la o stație RAR pentru efectuarea ITP. În momentul în care expiră ITP, se suspendă automat și înmatricularea unei mașini. Ceea ce înseamnă că, din acel moment, șoferul conducere o mașină neînmatriculată.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata