Tradiții de nuntă din Moldova

Moldova este una dintre acele regiuni ale României în care tradițiile de nuntă s-au păstrat foarte bine. Nunta este probabil cel mai bogat eveniment în tradiții din viața unui om, neexistând momente din cadrul acesteia care să nu aibă o amplă istorie în spate. Cu toții ne dorim să avem o nuntă ca-n povești. Iar unele tradiții de pot ajuta să ne simțim ca într-un basm.
Iată care sunt unele dintre cele mai frumoasă și populare tradiții de nuntă din zona Moldovei care încă sunt păstrate până în zilele noastre.
Pețitul
Pețitul este un vechi obicei de nuntă care presupune ca tânărul să meargă, împreună cu tatăl și câțiva prieteni, la casa fetei pe care o vrea de nevastă pentru a obține acordul părinților acesteia. În zilele noastre hotărârea de a face nunta, în majoritatea cazurilor, este deja luată. Pețitul devine astfel doar o formalitate prin care cele două familii să se cunoască mai bine și, de ce nu, de a organiza un fel de petrecere și, pe de altă parte, de a menține vie tradiția românească.
Mai mulți nași
Un obicei specific este şi alegerea de către miri a numărului de naşi. Conform etnologilor, nunțile care avea câte două sau mai multe perechi de nași erau un semn a faptului că mirele avea o situație financiară foarte bună – pentru că în grija mirelui erau alegerile nașilor.
La fel de adevărat este că naşii sunt răsplătiţi la nuntă cu tot felul de cadouri, folositoare în casă, aşa numitele plocoane. Pe vremuri, ele se rezumau la covoare sau prosoape ţesute în casă şi colaci sau cozonaci, dar în timpurile moderne acestea transformându-se în obiecte electrocasnice şi torturi care mai de are mai sofisticate.
Împodobitul bradului
Tradiția bradului de nuntă presupune împodobirea unui brad mai mare sau mai mic, în funcție de preferințe și posibilități, cu diverse flori și ghirlande confecționate din hârtie creponată, batiste cusute, mere și colaci. Ornamentele pentru bradul de nuntă se lucrează de regulă la casa miresei, cu o zi înainte de nuntă. La pregătirea ornamentelor pentru bradul de nuntă participă atât cavalerii și domnișoarele de onoare, cât și alte fete și băieți tineri din sat. Această întrunire a tinerilor este celebrată cu voie bună, muzică și bucate alese și poartă numele de fedeleș, alt obicei de nuntă. Falnic și veșnic verde, bradul de nuntă simbolizează vigoarea, viața și sănătatea tinerilor căsătoriți. De asemenea, merele și colacii care se agață în brad simbolizează belșug și rodnicie.
Unirea mâinilor drepte
Această datină străveche simbolizează putere, resurse și scop. Unirea mâinilor drepte a mirilor înseamnă că cei doi se pot baza unul pe celălalt și pe resursele pe care fiecare le-a adus în căsătorie. În plus, acest obicei reprezintă uniunea a două vieți într-una singură.
Acestea sunt câteva dintre tradițiile de nuntă, care încă se păstrează în zona Moldovei. Indiferent de cum îți imaginezi cea mai specială zi din viața ta, noi te putem ajuta cu organizarea nunții așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.