Trucuri pentru un piure de cartofi perfect!

0

Una dintre garniturile preferate ale românilor, piureul de cartofi are multe avantaje (îl putem combina cu carne sau peşte) şi este uşor de gătit fiind gătit de majoritatea gospodinelor. Şi cu toate acestea, nu toată lumea se pricepe să facă un piure cremos. Chiar dacă urmăm o rețetă pas cu pas, la final putem constata că preparatul nostru nu a ieșit așa cum ne dormeam. Şi în cazul mâncărurilor simple există anumite reguli de urmat.

Pentru a avea un piure gătit perfect, nu aveţi nevoie de ustensile speciale sau de abilități de profesionist O primă regulă constă în alegerea cartofilor. Aceștia trebuie să fie albi, deoarece sunt mai puțin fermi, au o cantitate mai mare de amidon. Astfel, aceștia se sfărâmă ușor și ne ajută să avem un preparat mai cremos. După ce au fost spălați și curățați, este foarte important să îi tăiem în bucățele egale, pentru a fi la fel de fierte.

Cu toate că s-ar crede că bucățile trebuie tăiate foarte mici, acest lucru este fals, deoarece s-ar sfărâma prea rapid, în apa în care fierb. Apa în care vor fierbe va trebui să fie rece la început. După ce se adaugă sare după gust, cartofii vor fierbe timp de 25 de minute. Ulterior, după ce s-au fiert, se lasă la scurs câteva minute. În acest fel, laptele și untul se vor asimila mai bine în piure.

Un piure gătit corect nu trebuie să aibă cocoloașe. Pentru a evita această situație, putem folosi un zdrobitor sau un mixer pentru amestecare. În compoziție se vor folosi unt și lapte. Însă, este foarte important sortimentul acestor produse, deoarece trebuie să fie cât mai grase. Pentru un piure gustos, puteți folosi lapte cu 3,5% grăsime și unt cu minim 80% grăsime. Laptele fierbinte se adaugă peste cartofi și se amestecă.

Ulterior, vom încorpora untul rece, care va avea 120 de g. După ce am amestecat toate ingredientele, se adaugă sare și piper. La final, vom folosi un truc la care apelează mulți bucătari. Mai exact, vom turna în piure o lingură de oțet iar apoi vom amesteca totul.

Reţetă de file de peşte cu piure de cartofi

Ingrediente

  • 600 g filé de peşte
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 1 ceapă mică
  • 60 g unt
  • 30 g făină
  • 3 gălbenuşuri
  • 150 ml supă de legume
  • 150 ml vin alb
  • 150 g smântână
  • jumătate legătură pătrunjel sare piper
  • 800 g cartofi
  • 200 ml lapte
  • 50 g unt
  • câteva fire de mărar
  • ardei iute
  • lămâie

Mod de preparare 

Se stropeşte peştele cu zeamă de lămâie. Ceapa se curăţă, se taie şi se aureşte în jumătate din cantitatea de unt. Se pune făina şi se amestecă rapid. Se adaugă supa, vinul şi smântâna şi se lasă pe foc 5 minute. La final se adaugă pătrunjel tocat, sare, piper şi două gălbenuşuri. Se prepară piureul de cartofi şi se pune într-un poş sau într-o seringă de ornat. Piureul se pune pe lângă pereţii vasului lăsându-se un spaţiu în mijloc. În spaţiul gol se pune sosul şi apoi se aşază peştele uscat şi presărat cu sare. Se unge piureul cu gălbenuş şi se dă la copt pentru 15 – 20 de minute. Se serveşte cald, decorat cu mărar, felii de lămâie, piper şi ardei iute.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata