Ultima vânătoare a lui Ceaușescu a fost în Argeș! Blestemul caprei „albe” i-ar fi atras rapid moartea, spun vânătorii!

Multe sunt poveștile care circulă printre vânători. Unele sunt hazlii, altele de-a dreptul mincinoase, în timp ce altele vorbesc despre adevărate blesteme. Iar vânătorii cu ștate vechi știu clar despre ce este vorba… Despre un blestem vă povestim și în rândurile ce urmează.

Lui Nicolae Ceaușescu, fostul dictator comunist din România, îi plăcea să vâneze. Nu că ar fi fost vreun vânător extraordinar de iscusit, însă îi plăcea să se laude cu trofeele pe care, se presupune, le-ar fi împușcat chiar el. De la urși imenși la cerbi cu coarne ca din poveste, totul cădea la pământ atunci când dictatorul avea chef de o partidă de vânătoare. Și a continuat să vâneze aproape până în ultimele zile de viață, chiar dacă, spun unii, era destul de bolnav. Așa se face că, în luna noiembrie a anului 1989, Nicolae Ceaușescu a plecat la vânătoare de capre negre în județul Sibiu, unde prim-secretar era fiul său, Nicu Ceaușescu. Rezultatele au lăsat de dorit, însă, întrucât liderul comunist n-a împușcat decât trei capre negre. Și pentru că nu îi pierise cheful, a dat ordin să i se pregătească o altă partidă de vânătoare, de data aceasta în județul Argeș.

Telefonul de la 3 dimineața

Primul telefon a zbârnâit la Pitești dimineața, în jurul orei 3. Apoi, s-a declanșat nebunia. Au urmat zeci de telefoane și pregătirile au început. Angajații Direcției Silvice Argeș și pădurarii din ocoale au fost cu toții mobilizați pentru o vânătoare care s-a desfășurat în munții argeșeni, în locurile numite Oalele Făgărașilor. Totul trebuia bine pus la punct și aranjat până în celelalte mai mici amănunte. Hăitașii au avut sarcina de a urca pe culmi, în locurile știute și de a speria caprele negre, pentru ca animalele să coboare spre fundul acelor „oale”, unde le așteptau focurile de armă „prezidențiale”.

77 de capre negre doborâte. Între ele și capra „albă” care a atras blestemul!

Ce a urmat este lesne de anticipat. Măcelul s-a declanșat la baza muntelui unde ajungeau zecile de capre negre mânate de pe culmi. Se spune că, spre satisfacția lui Nicolae Ceaușescu, atunci au fost împușcate 77 de capre sălbatice, iar dintre toate acestea una ar fi fost mai mult albă la blană. Tot vechii vânători spun că, în urma unei boli, organismul caprei negre ar dezvolta un pigment care i-ar albi blana. Se știe însă că vânătorii, indiferent de explicațiile științifice, au superstițiile lor. Una dintre ele spune că atunci când o capră neagră „albă” este vânată, un blestem îl va urmări pe vânător, iar acesta va deceda în curând. Ceea ce s-a și întâmplat… O lună mai târziu, dictatorul comunist și soția sa au fost judecați și condamnați la moarte, culmea ironiei, prin împușcare, în curtea unei unități militare din Târgoviște.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.