Utilizatorii iPhone-urmăriți de Facebook şi Instagram! Ce trebuie să faci! Anunțul specialiștilor!

0

Aplicaţiile de Instagram şi Facebook pentru iOS folosesc un browser propriu pentru a reda linkurile şi reclamele, iar asta prezintă mai multe riscuri pentru utilizatori.

O analiză realizată de Felix Krause, un dezvoltator independent, care a lucrat anterior pentru Google şi Twitter, arată cât de riguroasă este supravegherea la care îşi supune Meta utilizatorii de iPhone. Aplicaţiile de iPhone pentru Facebook şi Instagram folosesc un browser propriu, care urmăresc toate acţiunile utilizatorilor după ce aceştia dau click pe un link, inclusiv introducerea unor date sensibile, precum parolele şi datele cardurilor.

Cu acest cod, numit „Meta Pixel”, sunt monitorizate toate interacţiunile utilizatorilor, din momentul în care este deschis browser-ul. Se urmăresc click-urile pe reclame, link-urile şi butoanele apăsate, textul selectat, capturile de ecran făcute şi textele introduse. Textele introduse pe care Meta le urmăreşte aici sunt în mod special îngrijorătoare pentru că poate fi vorba de diverse informaţii sensibile, de la datele de plată ale cardurilor, până la parolele de logare pe anumite site-uri.

Practica încalcă regulile implementate de Apple

Krause spune că descoperirea nu înseamnă neapărat că Meta fură datele sensibile ale utilizatorilor, neexistând dovezi în acest sens. O astfel de descoperire ar afecta grav imaginea companiei. Oricum, practica încalcă regulile ATT (App Tracking Transparency) implementate de Apple, care prevăd că urmărirea utilizatorilor se poate face doar după obţinerea acordului expres al acestuia.

Cum se pot proteja utilizatorii

Utiliztorii pot evita să ofere date sensibile în acele browsere în mai multe moduri. Majoritatea browserelor acestor aplicaţii oferă posibilitatea ca pagina deschisă să fie apoi redată în Safari. Imediat ce deschideţi linkul, folosiţi opţiunea „Deschide în Safari” pentru a ieşi din acel browser. Dacă acea opţiune nu este disponibilă, va trebui să copiaţi linkul şi să îl deschideţi în browserul dumneavoastră preferat.O altă metodă de a evita aceste browsere este să evitaţi cu totul aplicaţiile respective.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata