„Va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem!” Semnalul de alarmă tras de șeful SMURD!

0

„Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem” este semnalul de alarmă tras de dr. Bogdan Opriţa, şeful SMURD Bucureşti, în cazul unui cutremur puternic. Acesta a declarat că românii nu sunt pregătiți pentru a acorda primul ajutor în cazul unei calamități, iar sistemul de intervenție nu este pus la punct în acest moment pentru a face față unei situații de criză similare cu cea din Turcia.

„Când se va produce un dezastru, va fi haos. Oricum va fi haos, indiferent de cât de bine pregătiţi suntem. Însă sistemul trebuie să fie pus la punct, astfel încât oamenii care acţionează în cadrul acestui sistem să reducă cât se poate de mult acest haos. Autorităţile din Turcia sunt depăşite, da (…) Turcia este bine organizată. Poate mai bine decât noi. Deci dacă ei au cerut echipe de căutare salvare se duc (…).

CITEȘTE ȘI: RĂSCOALĂ LA DACIA! VICELIDER SLD: „REFUZĂM SĂ FIM TRATAȚI DICTATORIAL!”

Dacă pe mine mă scoateţi din această instituţie şi mă îmbracaţi în haine civile şi mă puneţi pe stradă şi îmi cereţi să acord asistenţă unui pacient traumatizat cu mâinile goale, nu am ce să îi fac mare lucru. Echipele pe care le pregăteşti şi le ai sunt echipe care acţionează în cadrul unui sistem. Putem să spunem că sunt suficiente raportat la numărul de victime pe care le estimăm, dar numărul de victime nu poate fi niciodată estimat, pentru că depinde de foarte multe lucruri.

Depinde dacă se produce ziua, când oamenii sunt la serviciu, copiii la şcoală şi aşa mai departe sau dacă se poduce la miezul nopţii, când toată lumea doarme. Cursurile de prim-ajutor organizate pentru oamenii de rând, într-un astfel de dezastru, pot să aibă eficienţă limitată. Dacă discutăm de dezastru cu oamenii sub dărâmături, nu ai ce să îi înveţi. Ca să poţi să îi înveţi cum se pansează o plagă, cel mai important lucru de prim-ajutor pe care oamenii nu îl ştiu este resuscitarea cardio-pulmonara de bază la stopul cardiac care ne-ar da timp. Asta ar fi primul lucru pe care ar trebui să îl înveţe populaţia şi după aceea, evident, alte cursuri de prim-ajutor”, a declarat dr. Bogdan Opriţa, şef SMURD Bucureşti, la Antena 3 CNN.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata