Veste șoc! Sute de angajați concediați!

0

O mare fabrică de electrocasnice din România va concedia peste 100 de angajaţi din cei 740 ca urmare a scăderii comenzilor pe care le aveau în Rusia şi Ucraina iar alți angajați au fost trimiși în șomaj tehnic. Fabrica a notiifcat deja autorităţile care s-au întâlnit cu angajaţii pentru a-i anunţa ce drepturi urmează să li se acorde.

„SC Electrolux România SA a înștiințat la sfârșitul anului trecut Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă ( AJOFM ) Satu Mare despre inițierea procedurilor de concediere colectivă. Pentru a afla situația salariaților afectați de concedierea colectivă, prefectul Radu Roca alături de directorul de Cabinet, Radu Iancu și de directorul executiv al AJOFM, Simona Derșidan au avut azi o întâlnire cu reprezentanții SC Electrolux România SA Satu Mare, respectiv cu directorul Peter Micula, liderul de sindicat, Sorin Faur și cu managerul resurse umane, Mircea Ciobanu.

În urma discuțiilor purtate reiese faptul ca societatea SC Electrolux România SA, se confrunta cu reducerea numărului de comenzi începând cu luna martie 2022 ca urmare a pierderii unui volum însemnat de comenzi din Ucraina și din Federația Rusă. Pentru a compensa aceasta discrepanță dintre capacitatea de producție a fabricii si volumul în scădere de comenzi, la inițiativa angajatorului în perioada mai-decembrie 2022, societatea a solicitat măsuri de sprijin prevăzute de OUG nr.36/2022(somaj tehnic), acordate de către AJOFM Satu Mare.

În urma înștiințării privind disponibilizarea colectivă, AJOFM Satu Mare a contactat societatea și, de comun acord, s-au organizat in data de 13.12.2022 întâlniri cu salariații afectați de disponibilizarea colectivă, în vederea acordării următoarelor măsuri de preconcediere colectiva prevazute de Legea nr.76/2002:

  • informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională;
  • plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă;
  • reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată;
  • sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului.

Directorul executiv Simona Derșidan a dat asigurări că AJOFM Satu Mare va acorda sprijinul necesar în vederea realizării serviciilor specializate de ocupare, aflându-se în legatură permanentă cu societatea si cu persoanele disponibilizate”, se arată într-o postare făcută pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Satu Mare.

Anunţul vine la scurtă vreme după ce Electrolux a finalizat o investiţie la Satu Mare. Grupul suedez, ce deţine o fabrică la Satu Mare, în nordul ţării, a inaugurat în toamna lui 2022 o nouă linite de producţie de plite în România.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata