Vestea pe care milioane de români nu voiau să o audă! Ce se întâmplă cu centralele de apartament?

0

 Vestea pe care milioane de români nu voiau să o audă! Ce se întâmplă cu centralele de apartament?

Mulți români au ales centralele termice de apartament în detrimentul sistemului centralizat de termoficare. Politicile Uniunii Europene nu sunt deloc prietenoase cu cei care au centrale termice de apartament, iar Termoenergetica a venit cu cea mai proastă veste pentru românii care preferă acest tip de încălzire.

CITEȘTE ȘI: DRUMUL EXPRES PITEȘTI – CRAIOVA SE EXTINDE CU 110 KM! AFLĂ TRASEUL COMPLET!

Se interzic centralele de apartament?

Dacă preferi centralele de apartament, care îți oferă un control mai sporit fiindcă tu decizi cât să setezi termostatul, atunci mai bine ți-ai schimba preferințele.

Politicile Uniunii Europene sunt foarte stricte în ceea ce privește această modalitate de încălzire, iar Adrian Teodorescu, directorul general al Termoenergetica, a oferit un posibil viitor neplăcut pentru cei care au centrale de apartament.

El a precizat că este normal ca oamenii să își dorească să stea în confort și căldură. Totuși, este de părere că sistemul actual de termoficare este cel mai eficient. Adrian Teodorescu recunoaște, însă, că acesta este învechit.

Din spusele acestuia, aproximativ 550.000 de apartamente sunt racordate acum la Termoenergetica.

„Privitor la politica aceasta a centralelor de apartament, sub aspectul uman, este absolut firesc ca cetățeanul să-și dorească un confort, căldură și confortul care ține de igienă. Dar, raportați-vă la următorul aspect: la Termoenergetica, la momentul acesta sunt racordate aproximativ 550.000 de apartamente”, a precizat Adrian Teodorescu.

Sistemul centralizat este învechit

Directorul general al Termoenergetica a mai spune, de asemenea, că centralele de apartament utilizează o materie primă care mai apoi este ”aruncată la coș”.

Situația este una complicată având în vedere că sistemul centralizat este învechi și trebuie să fie modernizat și adus la nivelul unuia performant.

„Aceste centrale utilizează o materie primă, pentru confort personal, pe care, ulterior, o arunci la coș.

Mai mult decât atât, rețeaua de distribuție a gazului nu ar permite debranșarea în totalitate și racordarea. Oricum, nu ar face față.

Noi suntem într-o paradigmă, în sensul în care sistemul centralizat este învechit, iar acesta trebuie modernizat, adus la zi, dar este cel mai performant”, susține Adrian Teodorescu.

Centralele de apartament vor fi interzise

Nu în ultimul rând, acesta a înaintat și un scenariu nefericit pentru românii care au centrale de apartament. Directorul Termoenergetica este de părere că este o chestiune de ani până când centralele de apartament vor fi interzise complet.

De altfel, el a reamintit unul dintre mesajele Uniunii Europene – „cine poluează, plătește!”. Acesta a mai spus că centralele de apartament sunt poluante.

„Uniunea Europeană transmite un mesaj de zeci de ani: cine poluează, plătește! O centrală de apartament este poluantă. Folosește o materie primă. La un moment dat, legislația va ajunge la interzicerea centralelor. Este o chestiune de câțiva ani”, a declarat Adrian Teodorescu.

Soluția, pompele de căldură

Politicile Uniunii Europene nu se aplică numai în România. Acestea se aplică la nivelul întregului bloc comunitar, așadar și Germaniei. Unii oameni de aici s-au îndreptat către pompele cu căldură în loc de centrale de apartament.

Aproape jumătate (48%) dintre clădirile construite în ultimii cinci ani în Saarland utilizează o pompă de căldură pentru sistemul lor de încălzire.

Rata este similar de înaltă și în Baden-Württemberg și Renania-Palatinat, cu 46,5%, respectiv 45,4%.

Ce spun specialiștii români?

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, aduce în prim-plan o perspectivă crucială asupra impactului directivei europene care propune interzicerea centralelor de apartament pe gaz în România.

Expertul afirmă că, cel puțin în prezent, aplicarea acestei directive în țară este dificilă, având în vedere resursele semnificative de gaze naturale.

Chiar dacă directiva europeană propusă vizează eliminarea treptată a centralelor de apartament pe gaze, Dumitru Chisăliță subliniază că fiecare țară are particularitățile și modul specific de a gestiona tranziția energetică.

În cazul României, autoritățile sunt chemate să explice situația specifică în care se află țara la Bruxelles și să negocieze modalități de implementare care să țină cont de resursele locale și de necesitățile de securitate energetică ale țării.

„Oricum, vorbim de o directivă și nu de un regulament. Asta permite țărilor membre să-și adopte politici individuale în domeniu. România este una dintre puținele țări europene care își reglează balanța energetică cu ajutorul gazelor.

Și asta din simplul motiv că avem resurse. Alte țări nu au gaze și se bazează pe alte resurse de energie, iar la noi este taman pe dos. Eu sper că autoritățile de la București vor explica această chestiune la Bruxelles.

Trebuie să expună situația particulară în care ne aflăm și să dăm de înțeles că nu tot ce se decide acolo este aplicabil și în România“, a explicat expertul.

Amânarea interzicerii centralelor în România

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, militează pentru o abordare flexibilă în ceea ce privește implementarea directivei europene referitoare la interzicerea centralelor de apartament pe gaze.

Cu scopul de a-și proteja interesele energetice, Chisăliță propune o derogare sau amânare pentru România, țara fiind într-o situație diferită față de alte state membre ale UE.

Specialistul susține că schimbarea radicală la centrale electrice ar implica o redimensionare masivă a rețelelor electrice naționale, cu provocări tehnice și economice de neimaginat.

În plus, el subliniază că România a făcut progrese semnificative în reducerea emisiilor de carbon în anii ’90 și că o tranziție treptată și naturală ar fi mai fezabilă.

”Nu văd cum s-ar putea trece milioane de locuințe pe «electric» când asta înseamnă un consum de cel puțin 14-15 kW/h, chiar 30 kW/h la locuințele mai mari, iar acum consumul pe gospodărie este de 1 sau 2 kW/h.

Asta însemnă o redimensionare de proporții de neimaginat a rețelelor electrice din toată țara. Ar fi lucrări greu de conceput și proiectat, dar și de realizat.

Ca o concluzie, trebuie să ne jucăm cartea, să ne expunem punctul de vedere, să explicam că avem alte resurse și să amintim că în anii ’90 am bătut recordul scăzând emisiile de carbon chiar și de șase ori. Sigur, se vor putea impune reguli, dar numai la noile proiecte, cred eu.

Ușor, ușor, dar într-un mod natural, vom putea intra și noi în acest curent european“, a precizat expertul.

Se interzic și sobele pe lemne?

Uniunea Europeană vrea să interzică și utilizarea sobelor pe lemne. Tranziția de la soba veche la centrala modernă pe peleţi sau biomasă este posibilă, dar e nevoie de subvenții pentru ca acest lucru să se concretizeze.

Fără subvenționare cu bani europeni nu se poate face nimic, susține Asociația Forestierilor. Există deja exemple de bune practici în acest sens, în țări precum Germania, Austria sau Franța.

„Aproximativ 3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne. Cele mai multe dintre acestea folosesc sobe vechi, cu randament scăzut și grad de poluare ridicat. Dezechilibrele de pe piața energiei și gazului metan, prețurile mari, războiul din Ucraina și direcția europeană de reducere a emisiilor de GES ne obligă la o schimbare majoră în schema de încălzire a locuințelor românești.

Pașii necesari pentru a ieși din schema uzată deja moral și economic sunt relativ simpli. Presupun înlocuirea sistemelor de încălzire vechi cu unele noi, cu randament mult mai ridicat, mai puțin poluante, și care produc energie termică mai ieftină. Există soluții tehnice de mai multe tipuri – de la pompele de căldură, la centralele pe peleți sau biomasă.

Dacă în ceea ce privește pompele de căldură vorbim despre echipamente importate integral, peleții și, mai ales, biomasa, ne sunt la îndemână. Cu investiții în utilaje și echipamente, sectorul forestier poate aduce cu ușurință biomasa la <gura sobei>”, conform unui comunicat de presă semnat de ASFOR.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata