Viceprimarul USR-ist Mihăilescu: „Putem crea premisele unei viitoare colaborări PNL-USR și în viitorul mandat”

0

Bugetul municipiului Pitești pe 2023, proiectele prioritare pentru piteșteni, relația cu colegii din Consiliul Local și din cadrul primăriei sunt doar o parte dintre dezbăluirile făcute de viceprimarul Mihai Mihăilescu într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Obiectiv de Argeș. După doi ani de mandat presărat cu bune și cu lucruri mai puțin bune, cu propuneri la care au achesat toți consilierii și decidenții indiferent de orientarea politică sau cu mici discuții până s-a ajuns la un numitor comun, vicele Mihăilescu a prezentat toată această perioadă, dar și viitoarele idei de investiții și relații politice din cadrul Consiliului Local Pitești.

Care sunt proiectele USR Pitești pentru bugetul pe anul 2023?

Pentru 2023 avem 6 proiecte importante pentru dezvoltarea Pitestiului. Studiul de fezabilitate pentru trenul metropolitan Pitești Mioveni. Anul trecut am făcut studiul de oportunitate, studiu realizat de firma daneză Ramboll Group, urmează studiul de fezabilitate iar valoarea estimată este de 500.000 lei.

Studiul de fezabilitate pentru parcarea subterană zona centrală a Municipiului. Dorim să adăugăm minim 500 de locuri de parcare, în zona Finanțe sau Parc 1907. Prin realizarea acestei parcări subterane, vom elibera bulevardele de mașini parcate și vom putea construi benzi dedicate mijloacelor de transport în comun și piste de biciclete. Suma propusă este de 350.000 lei.

Teren multifuncțional pentru trei unități de învățământ. Școlile gimnaziale Tudor Mușatescu, Ion Minulescu și Matei Basarab, vor avea un teren de sport multifuncțional iar criteriul principal care a stat la baza alegerii acestor unități de învățământ a fost lipsa unei săli de sport în unitatea respectivă. Suma propusă pentru fiecare unitate de învățământ este de 450.000 lei.

Laboratoare de robotica/ smart lab – apel în desfășurare, în prezent se lucrează la analiza de nevoi a fiecărei unități de învățământ. Liceele au posibilitatea să acceseze banii necesari prin depunerea proiectelor prin platforma electronică dedicată PNRR, apelul se încheie pe 1 martie 2023.

Laboratoare pentru școli gimnaziale. Dotarea laboratoarelor de chimie, biologie, fizică, cu materiale didactice de ultimă generație. Fonduri PNRR prin depunerea de proiecte.

Festival de artă Urbană. Acest proiect presupune înfrumusețarea fațadelor pline ale școlilor și blocurilor din Pitești, cu desene și picturi murale, cu vopsea specială care purifică aerul. Suma alocată este de 300.000 lei.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! SE CONSTRUIEȘTE O NOUĂ PARCARE SUPRATERANĂ ÎN PITEȘTI! AFLĂ UNDE!

Desigur ca pe parcursul anului vom mai susține și vom depune alte proiecte privind creșterea mobilității în Pitești, investiții în infrastructură locală, amenajarea de noi spații verzi și locuri de petrecere a timpului liber pentru cetățenii de toate varstele.

„Muncim, venim cu propuneri, încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru piteșteni”

Din punctul dumneavoastră de vedere ca viceprimar cum arată bugetul pe anul 2023 față de cel din 2022?

Bugetul nu a suferit mari modificări față de cel de anul trecut referitor la cifrele privind veniturile și cheltuielile, dar avem o creștere de circa 9% pe datele estimate până în acest moment  la capitolul venituri.  Sunt multe propuneri bune și anul acesta, care vor aduce un plus orașului și raman  încrezător că vom reuși ca până la finalul mandatului sa  terminăm cât mai multe proiecte dintre  cele inițiate de către consilierii USR. Muncim, venim cu propuneri, încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru piteșteni, iar acest lucru se va vedea în timp.

Credeți că va fi de acord majoritatea PSD cu proiectele propuse de USR/PNL?

Atât timp cât aceste proiecte sunt în interesul cetățenilor municipiului Pitești nu văd de nu ar fi de acord și majoritatea PSD cu ele.

Există riscul ca USR și PNL să voteze distinct bugetul pe anul 2023?

Încă nu s-a luat nicio decizie la nivel de grup de consilieri USR sau în grupul USR-PNL, analizăm proiectele și amendamentele depuse și în funcție de oportunitate vom stabili în perioada imediat următoare cum vom proceda.

„Prima mare nemulțumire este cea legată de noul PUG al municipiului”

După doi ani de mandat, care sunt dumneavoastră două mulțumiri?

În primul rand cred că primăria Pitești a câștigat mult în transparența și aici avem chiar confirmări de la diferite ONG-uri care urmăresc gradul de transparentizare al activității primariilor din România, iar Piteștiul se afla pe locuri fruntașe.

O a doua mulțumire se leaga de faptul ca avem foarte multe proiecte depuse spre finanțare și în implementare pe fonduri nerambursabile, din toate sursele: PNRR, fonduri structurale, AFM, CNI, fonduri de la MDRAP.

Dar nemulțumiri?

Prima mare nemulțumire este cea legată de noul PUG al municipiului. Din păcate lucrurile merg destul de greu și cred că în perioada următoare trebuie să ne concentrăm cu toții pentru a putea aproba acest document de importanță strategică în actualul mandat de consiliu local.

O a doua nemulțumire este cea legată de Parcul Industrial. Pașii făcuți în înființarea acestuia sunt foarte mici și, la fel ca în cazul PUG-ului, trebuie să ne focusam în perioada următoare pentru a demara și acest proiect.

Se vede altfel administrația din interior față de exterior?

Cu siguranță lucrurile se văd altfel din interiorul sistemului administrativ, față de modul în care se văd din exterior. Cea mai mare problemă este rezistența la schimbare a tuturor celor implicați în administrație, care sunt obișnuiți cu sistemul vechi de lucru și nu sunt suficient de deschiși la nou, la schimbare, la îmbunătățire. Cel mai deranjant lucru de care te lovești când intri în administrație din mediul privat este atunci când propui ceva, iar prima reacție este că „nu se poate”. Încercăm să schimbăm această mentalitate și modalitate de lucru, dar este un efort de lungă durata și trebuie perseverență în acest demers.

„Ținând cont de situația politică la nivel central cred că este o colaborare bună”

Cum caracterizați colaborarea PNL-USR în Consiliul Local în 2022?

A fost o colaborare nu atât de strânsă precum a fost în primul an de mandat în anul 2021. Dar ținând cont de situația politică la nivel central cred că este o colaborare bună și putem crea premisele unei viitoare colaborări și în viitorul mandat. Desigur asta ține foarte mult și de ceea ce își doresc colegii de la PNL Pitești, cum vor susține această alianță în interiorul partidului lor. Pentru că mie personal îmi este greu să cred că dacă alianța PSD-PNL de la nivel național va continua și după alegerile din 2024, vom putea avea o colaborare pe plan local PNL-USR.

Toți useriștii din CL Pitești sunt prieteni cu toți liberalii?

Suntem colegi de Consiliu Local, asta nu înseamnă că trebuie să fim și prieteni. Cu unii avem relații personale mai apropiate, cu alții relații normale de colegialitate. Dar cu siguranță nu există animozități sau antipatii, dacă de fapt asta ar fi întrebarea directă.

„Este normal ca fiecare să aibă viziuni diferite”

Sunteți viceprimar alături de dl. Gelu Tofan. Cum caracterizați colaborarea?

Avem o colaborare bună, o relație de colegialitate. Desigur avem și unele păreri diferite pe marginea unor proiecte, dar este normal ca fiecare să aibă viziuni diferite.

Dar cu domnul primar?

 Și cu domnul primar am o relație de colaborare instituțională normală, asta nu înseamnă ca nu avem opinii diferite pe anumite probleme și soluții. Fiecare avem viziunea și prioritățile sale, dar colaborarea este normală și trebuie să punem cu toții înainte interesul public față de cel de partid.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata