VIDEO.Disensiuni în Consiliul Local Pitești! Acuze de ilegalitate privind prelungirea contractului de prelungire a contractului Girexim – Publitrans

Contractul de asociere dintre Girexim-CNCD-Publitrans a fost prelungit. Aprobarea proiectului de lege de către consilieri nu a fost una lipsită de disensiuni deoarece a fost invocată ilegalitatea procedurii. Pe tot parcursul ședinței, juriştii Primăriei, secretarul Iosiv Cerbureanu şi avocaţii ( Radu Perianu, Nicolae Zărnescu şi Gabriela Zoană au lucrat la un raport care să confere legalitate deciziei de prelungire a contractului pe o perioadă de maxim doi ani, astfel încât după aproape trei ore de discuții au venit cu o prevedere din regulamentul Comisie Europene care a fost votată de Consiliul Local cu 19 voturi pentru și patru abțineri.

Ionică: „Vom continua cu transportul public de persoane în Pitești”

Înainte de a vota proiectul de hotărâre, consilierul local PDL Mihai Tudor a cerut mai multe lămuriri de la viceprimarul Cornel Ionică, care a și prezidat ședința. Democrat – liberalul a susținut, în continuare, că prelungirea contractului nu este legală. Edilul Tudor Pendiuc și Ionică i-a spus adus argumente precum lipsa timpului necesar pentru refacerea proiectului și a dat asigurări despre continuarea transportului. „Vom continua cu transportul public de persoane în Pitești. Nu putem să mai revenim asupra proiectului de hotărâre pentru că orice demersuri am fi făcut nu avem timpul necesar. Am discutat cu toată lumea pentru a găsi o prevedere legală pentru a continua transportul public.” a argumentat Ionică. Motivarea dată de viceprimar nu a fost îndeajuns pentru totți consilierii locali, astfel democrat liberalii Mihai Tudor, George Malacu, Radu Bănică și liberalul Tibi Avramescu au ales să se abțină de la votul proiectului de lege. Restul aleșilor locai au votat pentru, astfel acesta a ajuns hotărâre a Consiliului Local.

VIDEO AICI

Pendiuc: „Legislaţia europeană este superioară celei româneşti”

Edilul Tudor Pendiuc a asigurat piteștenii că transportul public în comun va continua și de mâine. Primarul a explicat și modul prin care s-a putut prelungi contractul de asociere între Girexim și Publitrans. „Legislaţia europeană este superioară celei româneşti. Legea care ne interzice continuarea asocierii a apărut în urmă cu câteva luni şi ne-a pus în dificultate. Am găsit, însă, legislaţie europeană care prevede că asocierea poate continua pe o perioadă determinată în situaţii de urgenţă. Cel mult pe doi ani. Deja am semnat precontract cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru accesarea unui credit cu care să cumpărăm 70 de autobuze. Cele 70 de autobuze vor ajunge la noi în etape, nu toate odată, aşa că trebuia să avem cu ce să asigurăm transportul, de aceea s-a impus prelungirea contractului cu CNCD şi Girexim. Deci, nu vor fi probleme, vom avea în continuare transport local normal”, a spus astăzi primarul Tudor Pendiuc.

VIDEO AICI

Articolul de lege pe care s-au bazat juriștii

Articolul invocat de către juriștii Primăriei care a conferit salvarea transportului public a fost anunțat la sfârșitul ședinței. preveze că „Autorităţile competente ale Statelor Membre trebuie să poată acţiona pentru a se asigura că asemenea servicii sunt prestate. Mecanismele pe care aceste autorităţi le pot utiliza pentru a asigura prestarea de servicii publice de transport de călători includ următoarele: atribuirea de drepturi exclusive operatorilor de servicii publice, acordarea de compensaţii financiare operatorilor de servicii publice şi definirea de norme generale de exploatare a transportului public care se aplică tuturor operatorilor. În cazul în care Statele Membre decid, în conformitate cu prezentul Regulament, să excludă anumite norme generale din domeniul de aplicare al acestuia, ar trebui să se aplice regimul general privind ajutoarele de stat.”

 

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Comentariile sunt închise trackbacks dar pingback-urile sunt posibile.