Vine marele cutremur în România?! Gheorghe Mărmureanu a dezvăluit momentul!

0

România este, în continuare, una dintre țările cele mai expuse la seisme, acestea aflându-se în topul riscurilor de care se tem românii. 4 martie 1977, ziua în care un cutremur a îngropat România. După 47 de ani, doar unu din cinci români are casa asigurată.

CITEȘTE ȘI: Crimă înfiorătoare! Și-a omorât soția după ce i-a donat un rinichi! Detalii cutremurătoare!

Astfel, potrivit unei cercetări realizate de IRES la solicitarea UNSAR, peste jumătate dintre români sunt îngrijorați că un cutremur sau un incendiu le-ar putea afecta locuinţa.

Din păcate, însă, la nivel național, doar una din cinci locuințe este asigurată. Doar 20% dintre români ar beneficia de protecția oferită de o poliță de asigurare pentru locuință, comparativ cu o medie europeană de circa 65%.

Specialiștii au oferit detalii în acest sens. Se pare că efectele unui seism puternic în România ar fi devastatoare. Ziua de ieri a marcat 47 de ani de la unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istoria țării noastre, care a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți  și la rănirea altor 11.000 de persoane.

„Urmează un cutremur de mare adâncime, prin 2040”

Primul cutremur puternic a avut loc în anul 1599, în timpul lui Mihai Viteazul, tot pe data de 4 martie. România este situată într-o zonă seismică activă, așa că oamenii sunt tot mai panicați de producerea unui seism devastator. Este important să fie întreprinse măsuri adecvate de pregătire și siguranță în cazul unor astfel de evenimente. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a adăugat că următorul cutremur major în România va avea loc mai devreme decât ne așteptăm, dar nu în anii imediat următori. El a subliniat că există o serie de observații interesante, legate de activitatea seismică din regiunea Vrancea.

Ce spun specialiștii?

„Pământul nu ştie matematică, nu ştie probabilităţi, nu ştie fizică. Noi am făcut o analiză şi am luat toate marile cutremure din ultimii 300 de ani. Şi avem aşa: 1738 un cutremur de suprafaţă, un cutremur asemănător cu cel din 4 martie, când Cetatea Neamţului a fost dărâmată. Urmează 1802, deci, după 64 de ani, un cutremur extrem de mare. Urmează 1838, deci, după 36 de ani, tot de suprafaţă. Deci suprafaţă, adânc şi iar suprafaţă. Urmează 1940, deci, după 102 ani. Care este ciclicitatea? Nu există! Au mai fost cutremure, dar nu au fost semnificative. (…) Şi urmează 1977. Lumea uitase de cutremure. Acum urmează un cutremur de mare adâncime, care ar însemna să fie prin 2040”, a spus Mărmureanu.

Din nefericire, dacă se va întâmpla acest lucru, foarte multe clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic s-ar prăbuși și mii de oameni vor fi prinși sub dărămâturi.

Avertismentul alarmant al autorităților

Întrebat cât de pregătite sunt autorităţile pentru a interveni în astfel de cazuri, Raed Arafat a precizat că autorităţile sunt pregătite pentru a interveni în caz de cutremur.

„Mult mai bine decât înainte, dar nu suficient de bine cât ne-am dori”, a declarat acesta.

Până în momentul în care vom fi pregătiţi rămâne doar să sperăm că nu se va produce un cutremur în viitorul apropiat.

România se cutremură!

Conform cronologiei, odată la 100 de ani au loc cutremure de magnitudini mari. Profesorul Gheorghe Mărmureanu sustine că este foarte greu de estimat când pot avea loc cutremurele mari.

„Două regiuni sunt cele mai expuse în cazul unui mare cutremur. Moldova si Muntenia. Următorul ar trebui să fie în 2040, pentru că asta este secvența istorică: 1738, 1840, 1940, 2040 și peste încă 100 de ani, adică în 2140. Acum ce să vă spun? Mai mult nu știu. Când vine un cutremur mare nu ai ce face, asta e!”, a completat Gheorghe Marmureanu.

În zona seismică Vrancea, ieri, 4 martie 2024, a avut loc un cutremur care a înregistrat o magnitudine de 2,6 grade pe scara Richter.

„În ziua de 4 martie 2024 la ora 03:47:51 (ora locală a României) s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un cutremur slab cu magnitudinea de 2.6, la adâncimea de 101.6 km”, a anunțat Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata