CUTREMUR ÎN DOSARUL DEVALIZĂRII HIDROELECTRICA! DIRECTORUL CARE ȘI-A CONSTRUIT PONTOANE DIN BANII INSTITUȚIEI ȘI-A AFLAT SENTINȚA!

0

Constantin Metehoiu, fostul director Hidroelectrica Curtea de Argeș, a scăpat de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că și-a construit pontoane pe barajul Vidraru din banii insituției, după ce magistrații Tribunalului Argeș au aplicat încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripției. După trei ani de procese, fostul director a scăpat de acuzațiile de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, dar, în schimb, este obligat să plătească prejudiciul de aproximativ 326.000 lei. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată în termen de zece zile de la comunicare.

Constantin Metehoiu, fostul director Hidroelectrica Curtea de Argeș

„În baza art. 396 alin. 8 Cod de procedură penală cu ref. la art. 16 alin. 1 lit. f Cod de procedură penală şi art. 154 alin. 1 lit. c Cod penal dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Metehoiu Constantin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: -abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (2 acte materiale) faptă prev. şi ped. art. 13 ind.2 din Lg.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin.1 C.p. ?i cu aplicarea art.5 alin.1 C.pen. ( actul material din 01.06.2012 privind plata efectuată prin ordinul de plată nr.821 pentru suma de 173.781,06 lei și actul material din 25.05.2012 privind plata efectuată prin ordinul de plată nr.806 pentru suma de 32.552,48 lei); – participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, faptă prev. și ped. de art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Lg.78/2000 modif. cu rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplic art. 5 alin.1 C.pen. (fapta din 16.05.2012 ce a determinat la 17.05.2012 plata sumei de 211.280,73 lei prin ordinul de compensare seria C nr. 1314461), ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.p. În temeiul art.397 Cod pr. pen., rap la art. 19 Cod pr. pen.,rap. la art 1349 și art. 1357 Cod civ., admite acţiunea civila formulata de partea civilă – S.P.E.E.H. HIDROECTRICA S.A. și obligă inculpatul către aceasta la plata sumei de de 325.879 lei, despăgubiri materiale. (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la data comunicării hotărârii. Pronunţată atăzi, 24.03.2023, la Tribunalul Argeş – Secţia Penală, prin punerea la dispoziția părților și procurorului, prin mijlocirea grefei instanței” se arată în decizia magistraților.

Acuzațiile aduse de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Metehoiu, la data faptelor director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş din cadrul Societăţii Comerciale de Producere a Energiei Electrice „Hidroelectrica” – S.A. Bucureşti, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

CITEȘTE ȘI: „AI PLECAT MULT PREA DEVREME!” DOLIU IMENS ÎNTR-O INSTITUȚIE DIN PITEȘTI!

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că Constantin Metehoiu, prevalându-se de funcţia deţinută, ar fi încălcat mai multe dispoziţii legale, în contextul în care, în cursul anului 2011, folosind resursele societăţii pe care o administra, ar fi construit pe propriul teren aflat pe malul lacului Vidraru, fără autorizaţie, o construcţie metalică pentru deservirea unui ponton plutitor pentru exploatarea ambarcaţiunilor sale în cadrul unor activităţi de agrement pentru turişti.

„Concret, inculpatul ar fi încălcat prevederile Legii 500/2002 privind finanţele publice şi ale OUG nr.119/1999 privind controlul financiar preventiv. Ulterior, în cursul anului 2012, inculpatul ar fi semnat două ordine de plată şi ar fi asigurat decontarea unor facturi către firma executantă a lucrărilor şi cea de proiectare, în condiţiile în care documentele atestau în fals că respectiva construcţie s-ar fi realizat (scriptic) la Barajul Vâlsan, când în realitate fusese realizată la locaţia menţionată mai sus. Pentru una dintre facturi, inculpatul Metehoiu Constantin ar fi determinat două persoane cu atribuţii financiare, aflate în subordinea sa, să acorde vizele de acceptare la plată şi de control financiar preventiv fără ca ele să cunoască faptul că structura era deja executată”, menţionează anchetatorii.

Potrivit DNA, prin acţiunile realizate de Constantin Metehoiu s-ar fi produs un prejudiciu de 325.879 lei bugetului S.C. Hidroelectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook sau pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata