Stațiile de autobuz din Pitești – opere științifice! Explicațiile constructorului! (EPISODUL III)

0

Piteștiul va avea stații de 41.000 euro bucata, dar nimeni nu știe pentru ce s-au alocat acești bani. De ce? Este confidențial! Nu o spunem noi, nu o spun consilierii locali, ci este o clauză a contractului pentru construirea celor 99 de stații impusă de liderul asocierii care a câștigat licitația – CSV Infratech. Motivul? „Este o operă științifică” care nu poate fi divulgată competitorilor, iar astfel cele cinci structuri metalice care nu oferă nicio protecție intră sub incidența unei clauze contractuale prin care nu se poate explica costul imens.

„Este o operă științifică”

De ce este confidențial? Constructorul se raporteaza, oarecum ilegal, la anumite dispoziții care nu intră sub incidența legii 544/2001, respectiv legea care prevede liberul acces la informații de interes general. „Fără a aduce atingere celorlate prevederi ale prezentei legi sau dispozițiilor legale privind liberul acces la informațiile de interes public ori ale altor acte normative care reglementează activitatea autorității contractante, autoritatea contractantă are obligația de a nu dezvălui informațiile transmise de operatorii economici indicate de aceștia ca fiind confidențiale, inclusiv secrete tehnice sau comerciale și elementele confidențiale ale ofertelor” au stipulat cei de la CSV Infratech SRL în contract.

CITEȘTE ȘI: DR. MĂRTĂU DEZVĂLUIE DEZASTRUL DIN SECȚIA UPU A SPITALULUI JUDEȚEAN! STRIGĂT DE AJUTOR!

Realitatea, din punct de vedere legal, alta este situația: „Orice autoritate contractantă, astfel cum este definită prin lege, are obligația să pună la dispoziția persoanei fizice sau juridice interesate, în condițiile prevăzute la art. 7, contractele de achiziții publice” (art. 11-1 – Legea 544/2001). Deci legal, informația nu este una confidențială.

O săpătură și o montare – „premieră” în lume

Din documentele transmise de către Primăria Pitești putem afla că montarea noilor stații este o inovare. Ba chiar o operă științifică. Nu s-a întâmplat niciunde, nu s-a mai făcut așa ceva ci totul este o „soluție special concepută pentru acest proiect”. „…Aceasta este elaborată și reprezintă un concept integrat și interdependent, concepută astfel pentru acest proiect, pentru a asigura eficientizarea serviciilor de proiectare a lucrărilor și a procedurilor de lucururi, atât ca element de timp și cost. În cadrul propunerii tehnice sunt incluse soluții tehnice care sunt părți componente ale unei opere ștințifice, de creație intelectuală, care aparțin întregului colectiv care a întocmit oferta” se arată în documentele obținute de Obiectiv de Argeș.

Contractul stațiilor de autobuz – verificat de Curtea de Conturi și Instituția Prefectului Argeț

De precizat este faptul că montarea celor 99 de stații de autobuz a început în acest an și s-ar putea să dureze până la mijlocul anului viitor. De asemenea, proiectul inițial, finanțat prin fonduri europene și accesat de către fosta administrație prevedea altfel de dotări. Contractul a fost semnat de către actuala conducere a Primăriei Pitești.

Costul mediul al construcției unei stații de autobuz se ridică la aproximativ 41.000 euro, dar nu vom putea cunoaște de ce din cauză că propunerile tehnice și financiare pentru construirea acestora sunt confidențiale! Mihai Coteț, consilier local și președinte al PNL Pitești a dezvăluit că, în urma unei cereri către Primăria Pitești, a solicitat să i se pună la dispoziție  costurile defalcate pentru acest proiect, și a primit un răspuns cel puțin ciudat. Mai exact, i s-a spus că informațiile nu pot fi divulgate din cauză că documentele elaborate sunt „o operă științifică”. Secretizarea și catalogarea de mai sus sunt motive pentru care consilierii locali liberali vor sesiza atât Instituția Prefectului, cât și Curtea de Conturi pentru a verifica legalitatea atribuirii contractului către constructorul CSV Infratech.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata